Vršačko udruženje Slovenaca predstavilo književni opus Barbare Hanuš

VRŠAC – Udruženje Slovenaca Kula iz Vršca, danas je u Kulturnom centru Vršca, organizovalo književno veče Barbare Hanuš, koja se vršačkoj publici predstavila bogatim književnim stvaralaštvom.

U Barbarinoj književnosti postoji multikulturalnost koja je privatno i profesionalno obogaćivala autorku sve vreme. Tako su neke od njenih knjiga nastale zahvaljujući njenom radnom iskustvu u mnogim oblastima delatnosti. Istovremeno, ona ističe da je očuvanje maternjeg jezika izuzetno važno za decu imigrante, pa je tako predstavila knjige Rođendan, Maskarada, Novogodišnja smrča, koje su pisane ne samo na slovenačkom već i na drugim jezicima, na makedonskom, romskom, albanskom, engleskom.

Pored višejezičnih knjiga i slikovnica, Barbara Hanuš je i autorka priča koje na duhovit način predstavljaju određenu temu, jer se tako lakše i bolje približava mladom čitaocu. Koautor je i zanimljivog Rečnika kao didaktičkog materijala i dopuna nastavi, i veoma ističe značaj višejezičnosti i multikulturalnosti.

Autorka je i zbirke priča Krug kafe, u kojoj piše o prolaznosti i starenju. Ona ističe da je priče pisala imajući u vidu starije čitaoce, iako je knjiga aktuelna i interesantna za sve čitaoce zbog teme koja nije mnogo zastupljena u književnosti.
Svakako, knjiga ima jednostavan, ali bogat stil pisanja sa mnogo lirskih opisa i detaljnih citata.

“S jeseni života ne završava se put, pretvara se u krug, koji je simbol vremena, integriteta i sigurnosti. Jasne, duhovite i osjećajne priče Barbare Hanuš jednostavno nas uvlače u krug društva uz kafu. Upoznajemo ljude u poslednjem periodu njihovog života, njihova gorka i slatka iskustva, bol zbog gubitaka, preseljenja i izgubljenih iluzija. Nikoga od živahnih i raznolikih likova život nije štedio. Ali oni su rame uz rame jedan pored drugoga, u međusobnoj podršci i povezanosti, sa novim saznanjima koja ulijevaju nadu i daju smisao ljudskom dostojanstvu do posljednjeg daha, te nas ispunjavaju životnom mudrošću i duhovitošću. Smijeh može da izliječi usamljenost, ispovijest može da izliječi bol, zajedništvo može da oživi unutrašnju snagu. Krug je, takođe, simbol neba, transcendentni svijet u koji će jednog dana ući, mirni i obogaćeni srčanošću kruga društva koje se okuplja uz kafu. Kružni pokreti se tako vrte u svjetlosti i radosti. Tu i tamo”, napisala je u recenziji ove knjige Saša Pavček, slovenačka glumica i pesnikinja.

Mr Barbara Hanuš, rođena je 1960. godine u Ljubljani, a svoj stvaralački put započela je pisanjem poezije. Nastavila je pak pišući za decu, a nakon prve knjige Mali morski jež i mala morska devojčica (1998) usledio je veći broj slikovnica – među njima su višejezičke slikovnice iz zbirke O Jakobu i maci Mici (2009, 2010. i 2011) i Markova kaciga (2020). Njena knjiga Rođendan uvrštena je u evropsku zbirku slikovnica. Nove knjige za decu su Flaster za snagu i hrabrost (2021) te Luka lovi, Marko žmiri (2022).

Pored navedenog, autorka je čitanki, radnih svezaka i poučnih knjiga za mlade čitaoce, a napisala je i knjigu u kojoj je predstavila lepote Slovenije Križkraž – Sloveniju upoznaš (2019) koja je prevedena na engleski jezik.

Svojim knjigama kratkih priča Uz kafu (2021) i Od sedam do devedeset i sedam (2022) obraća se odraslima. Devet godina je držala nastavu slovenačkog jezika u Bosni i Hercegovini. U Banjaluci je sarađivala sa Društvom Slovenaca „Triglav”, a zajedno su realizovali brojne čitalačke projekte.

Turneju po Srbiji počela je u Pančevu, danas je knjigu predstavila i u Vršcu, a potom putuje ka Novom Sadu, Subotici, Beogradu, Kostolcu, Smederevu i Rumi.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: