Vršačko Narodno pozoršte „Sterija“ gostuje u Bitef teatru

VRŠAC – Narodno pozorište “Sterija”, u nedelju 19. maja sa početkom u 20 časova, predstaviće se na sceni beogradskog Bitef teatra, a vršački glumci izvešće predstavu “Poslednji trenuci kralja Aleksandra i kraljice Drage”, koju je prema tekstu Radomira Putnika režirala Snežana Udicki.

Premijerom ove predstave obeležen je ove godine u Vršcu Svetski dan teatra i otvorena je nova scena u vršačkom pozorištu koje je imalo za cilj da delo Radomira Putnika, jednog od najznamenitijih domaćih dramskih pisaca i teatrologa vrati na srpsku pozorišnu scenu.

Radomir Putnik (Odžaci, 9. jul 1946), književnik, dramaturg, teatrolog, pozorišni kritičar i profesor, osnovnu školu i gimnaziju završio je u Vršcu, dok je dramaturgiju diplomirao na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu 1972. Na pozorišnu scenu Srbije stupa 1969. i to delom pod nazivom “Šta je najveći domet seksa”, koje je izvedeno na sceni beogradskog pozorišta Atelje 212.

Vršačkoj pozorišnoj publici prvi put se predstavio delom “Traktat o kafici”, 1972, a njegovu dramu “Baca Ica i njegova Mica” Milovan Novčić postavio je 1981. Na repertoaru Narodnog pozorišta „Sterija“ u Vršcu poslednji put je viđen u sezoni 1992/93. kada je postavljena njegova drama “Klimakterijum”.

Proslavila ga je najpoznatija istorijska drama TV serija “Kraj dinastije Obrenović” od 11 epizoda, koju je 1995. emitovala Televizija Beograd, a bila je jedna od najgledanijih. Iz tog opusa nastala je i duodrama “Poslednji trenuci kralja Aleksandra i kraljice Drage”. To Putnikovo delo su u prostoru beogradskog hotela “Hajat” dugo godina izvodili, prema rediteljskoj postavci Save Mrmaka 1996, Ljiljana Blagojević i Tihomir Stanić, a na poziv Narodnog pozorišta “Sterija” Radomir Putnik je to svoje delo predložio za povod otvaranja nove pozorišne scene u Vršcu “Kibicfenster kod Sterije” gde se od premijere 27. marta redovno izvodi pred uvek punim gledalištem.

Rediteljka predstave Snežana Udicki kaže da je najpoznatiji kraljevski bračni par naše novije istorije, Aleksandar i Draga Obrenović izazivao od samog početka njihove veze kako kontroverze, tako i divljenje, te da je o životu i braku kralja i kraljice napisano puno eseja, romana, drama i dodaje da ekipa ove predstave nije toliki akcenat stavila na istorijska zbivanja, koliko na intimnu i ljubavnu priču kralja i kraljice.

“Svaki gledalac će, svesno ili ne, tumačiti njihovu biografiju iz svog ugla. Za jedne je kralj Aleksandar bio tiranin, za druge je bio renesansni mladić, koji je između ostalog, jedini vladar koji je ugostio Nikolu Teslu. Za jedne je kraljica Draga bila žena koja je volela i finansirala razvoj umetnosti u Srbiji, za druge je bila udovica niskog porekla i još gore reputacije”, objašnjava Udicki i dodaje da je za ekipu ove predstave, u kojoj igraju Tamara Tamči Toskić i Miloš Đurović, poznati bračni par iz srpske istorije tumačen iz današnjeg vremena.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.