Vršački “Don Žuan” uvršten u slekciju najstarije pozorišne smotre u Srbiji

VRŠAC – Već nakon premijere, izvedene 4. marta, kada je osvojio srca pozorišnih poklonika u Vršcu, “Don Žuan” po tekstu Ž.B.P. Molijera, u režiji makedonskog reditelja Andreja Cvetanovskog, skrenuo je pažnju i stručne javnosti. Naime, vršački “Don Žuan” uvršten je u selekciju najstarijeg pozorišnog festivala u regionu, 72. Susreta profesionalnih pozorišta Vojvodine.

Izabrano je 10 predstava koje će se igrati u gradu na Begeju. Ovogodišnju selekciju dramskih i lutkarskih predstava obavila je, uz prisustvo Bojane Kovačević, direktorke NP Sombor i predsednice Zajednice profesionalnih pozorišta Vojvodine, i Dejana Karlečika, direktora NP „Toša Jovanović“, domaćina Festivala u četvrtak, 9. Marta, selektorka festivala Aleksandra Glovacki, novinarka i urednica kulture na Radio Beogradu 202, pozorišna kritičarka i dramaturškinja.

Glovacki u selektorskom izveštaju navodi da je pogledala 18 prijavljenih predstava u pozorištima za odrasle, i pet predstava pozorišta za decu. Njen preovlađujući utisak posle obilaska vojvođanskih pozorišta je zabrinjavajuća materijalna nemaština, koja je kao rezultat dobila mali broj premijera, pribegavanje revijalnim naslovima i nižem kvalitetu produkcije. “Kakvi god uslovi bili, oni budžetskom pozorištu ne mogu biti alibi za nedostatak ambicije da izrodi bar jednu relevantnu predstavu u sezoni. Na umetničkim akademijama ima dovoljno talentovanih mladih ljudi željnih da se iskažu i sposobnih da pruže daleko veći doprinos od onog kojem sam svedočila u nekoliko predstava”, ističe selektorka 72. Susreta i dodaje da se dva pozorišta na mađarskom jeziku, Novosadsko pozorište i subotičko Deže Kostolanji, ističu trudom da na scenu postave savremeno dramsko pismo, te da se, ako ne računamo Srpsko narodno pozorište, kao instituciju od nacionalnog značaja i na republičkom budžetu, u ostalim teatrima rađe postavljaju provereni naslovi. Prema izveštaju selektorke Glovacki, pozorište za decu je dalo nekoliko odličnih, u sadržajnom i estetskom smislu promišljenih i zaokruženih predstava, pa su se u ovom izboru našla četiri naslova za najmlađu publiku.

Izbor vršačkog “Don Žuana” za 72. Susrete profesionalnih pozorišta Vojvodine, selektorka obrazlaže u sledećem tekstu: “Šta se krije iza tog silnog osvajanja i neosetljivosti prema sopstvenim žrtvama, osnovna je sfera interesovanja reditelja, ujedno autora adaptacije. U visoko estetizovanoj postavci, sa podjednako dramskim i komičkim nabojem u glumačkom ansamblu, ovo čitanje otvara širok prostor propitivanja odnosa glavnog lika prema ocu, dajući mu tragičke razmere. Vršački Don Žuan ne donosi samo novo čitanje klasike, već uz minimalni dodatak tekstu, a bez razaranja originalnog tkiva, i jedan novi, složeniji dramski predložak”.

Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine osnovan 1947, što ga čini najstarijim pozorišnim festivalom u regionu. Organizator Festivala je Zajednica profesionalnih pozorišta Vojvodine (ZPPV) koja okuplja sva pokrajinska pozorišta. Nastarija pozorišna smotra u zemlji održaće se u Zrenjaninu, od 18. do 25. aprila, a publika će imati priliku da pogleda 10 najboljih ostvarenja u produkciji vojvođanskih teatara.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: