Vršačka pozorišna jesen: Večeras otvaranje i Molijerov „Don Žuan“

VRŠAC – Otvaranje 30. Međunarodnog festivala klasike „Vršačka pozorišna jesen“, pod sloganom „O vrednostima i trajanju“, zakazano je za večeras. Počinje u 19.30 u foajeu Narodnog pozorišta „Sterija“ otvaranjem izložbe „Od portreta do scenskog pokreta: pozorišna fotografija u Vojvodini do četvrte decenije 20. Veka“ Pozorišnog muzeja Vojvodine.

Autorka izložbe u okviru koje će Vrščani imati jedinstvenu priliku da vide deo manje poznate pozorišne istorije Vršca je Ivana Koči, a izložbu će otvoriti dr Zoran Maksimović – teatrolog. Ceremonija svečanog otvaranja biće upriličena na Velikoj sceni uz pozdravni govor predstavnika lokalne samouprave Grada Vršca, osnivača festivala i besedu dramskog umetnika Gorana Šušljika.

 

Nakon svečanog otvaranja uslediće prva predstava ovogodišnje selekcije koju je sačinio dramaturg Branislav Nedić. Nastupiće ansambl pozorišta domaćina koji će izvesti Molijerovog „Don Žuan“ u režiji Andreja Cvetanovskog koji za ovaj komad kaže da je to priča koja je bila inspiracija za mnoge svetske umetnike i podloga za mnoga svetska dela. Zavodnik Don Žuan i njegove avanture kroz dela Molijera postali su svetski klasik koji svakog zanima na različit način.

„U našoj priči ovo je predestava koja predstavlja ljudsku stranu Don Žuana i traženje porekla njegove prirode“, ističe Cvetanovski.

Drugog festivalskog dana sa početkom u 20 časova nastupiće ansambl Narodnog pozorišta iz Beograda koji će izvesti predstavu „Očevi i oci“ Slobodana Selenića u režiji Veljka Mićinvića, dok je u okviru pratećeg programa predviđeno predavanje dr Zorice Bečanović-Nikolić na temu „Šekspir, naš sagovornik“ u foajeu Pozorišta sa početkom u 19 časova.

Svake festivalske večeri organizovani su i razgovori, otvoreni za publiku, sa stvaraocima i učesnicima predstava, u okviru programa pod nazivom „Dijalozi o pozorištu“, koje će voditi teatrolog dr Jelena Perić, u donjem foajeu Pozorišta, nakon svake festivalske izvedbe.

Međunarodni festival klasike „Vršačka pozorišna jesen“ osnovan je 1993. i nakon tri decenije postojanja predstavlja jedan od najznačajnijih kulturnih činilaca grada u kome se održava i na čijoj je istoriji utemeljen, pa je za obeležavanje tridesetogodišnjeg jubileja osim pokroviteljstva osnivača, Grada Vršca, podrška ponovo dobijena i od Ministarstva kulture Republike Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.