„Vršačka pozorišna jesen“ od 6. do 11. oktobra

VRŠAC – Na sednici Festivalskog odbora 30. „Vršačke pozorišne jeseni“, koja je održana danas u Vršcu, usvojen je izveštaj ovogodišnjeg selektora Branislava Nedića, kao i predlog takmičarskog programa Međunarodnog festivala klasike.

Jubilarna, 30. „Vršačka pozorišna jesen“ pod sloganom „O vrednostima i trajanju“, biće održana u Narodnom pozorištu „Sterija“ od 6. do 11. oktobra 2023.

Prema izveštaju Branislava Nedića ovogodišnja selekcija je obuhvatila 17 pozorišta i 24 predstave. Selektor je obilazio pozorišta od Subotice do Leskovca, Zagreba, Bijeljine, Užica, do Zaječara.

Prema njegovim rečima za neka od ostvarenja koja su zasluživala da se nađu na Festivalu nije bilo mesta zbog ograničenog broja predstava koje mogu biti izvedene u takmičarskom programu, što ukazuje i na primetan porast interesovanja uprava za rad na klasicima, kao i za učešće na vršačkom teatarskom Festivalu.

Narodno pozorište „Sterija“ će tokom „Vršačke pozorišne jeseni ugostiti tri beogradska pozorišta i Narodno pozorište Sombor, dok će ansambl pozorišta domaćina za takmičarski program izvesti predstavu „Don Žuan“ Ž. B. P. Molijera u režiji Andreja Cvetanovkog.

Ansambl Narodnog pozorišta Beograd izvešće predstavu Slobodana Selenića „Očevi i Oci“ u dramatizaciji Kate Đarmati i u režiji Veljka Mićunovića, dok će se Pozorište „Boško Buha“ predstaviti „Ubistvom u Orijent ekspresu“ Agate Kristi u dramatizaciji Kena Ludviga i u režiji Darijana Mihajlovića.

Ansambl Beogradskog dramskog pozorišta izvešće predstavu „(Pra)faust“ Johana Volfganga Getea u dramatizaciji Fedora Šilija, a u režiji Borisa Liješevića, dok Narodno pozorište Sombor nastupa sa predstavom „Besnilo“ Borislava Pekića, u dramatizaciji Fedora Šilija, a u režiji Borisa Liješevića.

Detaljan program sa svim pratećim sadržajima biće naknadno objavljen.

Međunarodni festival klasike „Vršačka pozorišna jesen“ i 30. put u Vršcu održava se pod pokroviteljstvom Grada Vršca, uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, kao i brojnih sponzora.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.