logo transparend vojvodina uzivo

Vršačka Koštana propraćena ovacijama: Spektakl za koji se još uvek traži karta više

VRŠAC – Pred prepunom salom Narodnog pozorišta “Sterija” izvedena je predstava “Koštana-San-Eros-Greh” prema tekstu Borisava Stankovića, u režiji istaknutog reditelja Vladimira Lazića.

Za premijerno izvođenje ove spektakularne vršačke predstave tražena je karta više, a interesovanje publike bilo je znatno veće od kapaciteta gledališta. Premijera je ispraćena dugim ovacijama.

Lazićeva adaptacija i režija jednog od najpoznatijih dela srpske dramaturgije donela je novo tumačenje u ključu savremenog pozorišta. Reditelj je kroz fragmentarnu adaptaciju, kombinujući elemente mjuzikla, antičkog pozorišta i filmske režije, publici priredio do sada neviđeno čitanje “Koštane”. Baveći se opsesivnom Stankovićevom temom, simboličkim prikazima ključnih delova drame, oscilirajući između realističnog i nadrealnog, na površinu je izvukao ključnu dramatiku dela koja je u izvornom tekstu pod slojevima tradicije i folklora često nevidljiva.

“Cela Koštana je tužna istorija zgaženih srca i promašenih života. U svakom od njih odigrava se večita tragedija, stara kao svet: čulna opsesija ženskom lepotom i priče izgubljenih ljubavi i promašenih života kao i tuga za prohujalom mladošću”, objašnjava Lazić u čijoj su podeli glavnih uloga Ivan Đorđević kao Mitka, koji je prema utisku mnogih u publici briljirao u ovoj antologijskoj muškoj ulozi i Jovana Božić u ulozi Koštane koja je svojom srčanom interpretacijom verno sledila rediteljevu ideju da se u centralnom liku ispolji jedan od osnovnih motiva, a to je Eros.

Ona je uspela da svojom čvrsto utemeljenom glumačkom interpretacijom, senzualnim scenskim pokretom i plesom dočara lik Koštane, oličene u ženi koja pleni lepotom i slobodom i smelošću da za sebe kao predstavnicu tada i danas podređenog ženskog roda, zatraži veća prava nego što društvo nepravedno određuje.

Utemeljen u ideji da pitanje može li čovek svoju čežnju za lepotom i slobodom da ostvari u uslovima patrijarhalnog ropstva, Lazić je za Sterijinu scenu uobličio tragediju koja sve vreme trepti nad svim likovima i koja u završnici predstave kulminira do katarzničnosti, a koju publika sve vreme prati bez daha.

U podeli je celokupan ansambl Narodnog pozorišta “Sterija” uz još dvojicu gostujućih glumaca – Jonel Kuđija, vršačkoj publici poznat prema svojim angažmanima na Profesionalnoj sceni na rumunskom jeziku, energično i suvereno je vladao likom Hadži Tome, lokalnog bogataša u čijim je rukama sudbina svih likova i Fuad Tabučić, koji je jasno predstavio lik beskompromisnog gradonačelnika Arse koji u kulminaciji drame razbija Mitketove, Koštanine i Stojanove snove o slobodi. Na sceni je više od 30 izvođača među kojima su izvrsni igrači GKUD-a “Laza Nančić” koji su ključno doprineli da predstava dobije obličje spektakla koji dugo nije viđen na Sterijinoj sceni.

Posebna vrednost ovog pozorišnog projekta jeste učešće mladih u njegovoj realizaciji, i to što je reditelj Lazić izabrao da baš u Vršcu napravi neku vrstu nastavka svoje antologijske režije u Teatru na Terazijama sa predstavom “Cigani lete u nebo”. Vršac je tokom večeri premijere blistao pod svetlom velikog, značajnog i poštovanja dostojnog teatra, a ulaganja u osavremenjavanje opreme i uslova rada bila su najvidljivija do sada.

Interesovanje publike za predstavu “Koštana – San – Eros – Greh” ne prestaje, a sledeća izvedba zakazana je za 7. juni, pa se gledaoci pozivaju da blagovremeno rezervišu svoja mesta.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.