logo transparend vojvodina uzivo

Vršac svečanom akademijom proslavio dan grada i slavu Svetog Teodora Vršačkog

VRŠAC – Vršac je danas proslavio dan grada i slavu, Svetog Teodora Vršačkog, svečanom akademijom u Kongresno muzičkoj dvorani Centra Millennium. Akademija je, tradicionalno, otvorena Troparom mešovitog hora Muzičke škole „Josif Marinković“, hora „Sveti Teodor Vršački“ i Gradskog hora „As“, a potom je usledio film o Vršcu, o završenim i budućim projektima. Okupljenima se prvo obratila gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović.

„Iza nas je vreme u kojem smo stvarali jedan lepši i moderniji Vršac. Ponosna sam na sve što smo u prethodnim godinama uradili za naš grad. Realizovan je veliki broj kapitalnih investicija koje ne samo što su učinile život naših sugrađana kvalitetnijim i boljim već su neke od njih iz korena promenile sliku našeg grada. Veliki projekti nisu trofeji i spomenici, oni su važni samo ako su u službi građana, zato ulažemo u te projekte danas kako bismo obezbedili bolje sutra.

Osnovni cilj Grada Vršca je da svi naši sugrađani rade i pre svega budu zadovoljni svojim poslom. Marljivo smo radili na stvaranju uspešne poslovne klime u našem gradu, o čemu svedoči otvaranje novih fabrika kako od strane domaćih tako i stranih investitora. Možemo se pohvaliti podatkom da je u poslednje četiri godine u Vršcu otvoreno preko 840 privrednih društava i preduzetničkih radnji, a posebno raduje činjenica da se od 2016. godine do danas, broj nezaposlenih u Vršcu više nego prepolovio. Zato smo na vreme gledali u budućnost, a najveći rezultat našeg predanog rada je svakako završetak infrastrukturnog opremanja Industrijske zone „Sever“ koja je sada potpuno spremna da primi prve investitore.

Ovakav rast privrede i trend zapošljavanja doprineo je i razvoju porodice u našem gradu, zato smo na sugestije naših sugrađana, mladih i zaposlenih roditelja, sopstvenim sredstvima izgradili potpuno novi dečji vrtić predviđen za boravak stotinu mališana jaslenog uzrasta, zahvaljujući kojem više neće biti listi čekanja.

Zdravlje naših sugrađana nam je oduvek bilo na prvom mestu. Zahvaljujući kapitalnim ulaganjima, vršačko zdravstvo danas pruža znatno kvalitetniju dijagnostiku, širi spektar medicinskih usluga i efikasnije lečenje naših sugrađana. U nabavku najsavremenije medicinske opreme za Opštu bolnicu Vršac, investirano je više od 350 miliona dinara.

Dom zdravlja Vršac dobio je poslednju generaciju sanitetskih vozila i opreme za urgentnu medicinu, dok je u Specijalnoj bolnici za psihijatrijske bolesti “Dr Slavoljub Bakalović”, izgrađen prvi specijalizovani Centar za demenciju u Srbiji i regionu. Tu se nismo zaustavili… već do kraja ove godine zahvaljujući projektu prekogranične saradnje vrednom 4,5 miliona evra, Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti “Dr Slavoljub Bakalović” dobiće najsavremeniji uređaj za magnetnu rezonancu, prvi ovakvog tipa u Južnom Banatu. U predstojećem periodu, najveći trud uložićemo u potpunu rekonstrukciju naše Opšte bolnice čime će naši sugrađani dobiti jednu novu zdravstvenu ustanovu i najsavremenije uslove lečenja.

Putevi su uvek jedan od preduslova za dalji razvoj, zato smo prethodnih godina obnovili veliki broj ulica i lokalnih puteva. Potpuno novi lokalni put Mali Žam – Veliko Središte je u završnoj fazi i predstavlja najbližu vezu ka našim turističkim mestima i jednom od najatraktivnijih vinskih regiona u Srbiji. Na zahtev naših sugrađana izgradili smo novi kružni tok na Margitskom naselju. U predstojećem periodu Grad Vršac zaključiće ugovor o javno privatnom partnerstvu za izgradnju i rekonstrukciju puteva, čime će u narednim godinama biti uređena gotovo svaka ulica u našem gradu.

Paralelno smo rekonstruisali staru, ali i gradili novu komunalnu infrastrukturu u gradu i našim selima. Izgradili smo kanalizacionu mrežu u Pavlišu, čime je prvo naseljeno mesto nakon Vršca priključeno na mrežu fekalne kanalizacije, a izgradnjom Novog groblja u Vršcu rešili smo višedecenijski problem. Izgradnju mreže fekalne kanalizacije nastavljamo u Gudurici i Velikom Središtu, čime će se stvoriti neophodni uslovi za kategorizaciju smeštajnih kapaciteta i dalji razvoj vinskog turizma, dok je naš sledeći cilj izgradnja kanalizacione mreže u Uljmi i Izbištu. Grad Vršac jedan je od ekoloških lidera u regionu, a tome je doprinela i potpuna rekonstrukcija Postrojenja za preradu otpadnih voda, koje sada ispunjava najviše evropske standarde u ovoj oblasti, čime je postalo jedno od najmodernijih u zemlji. U saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike, projekat će biti nastavljen izgradnjom sistema za daljinsko grejanje u Vršcu.

Veliki su ciljevi pred nama, još mnogo toga je potrebno uraditi u vremenu koje dolazi. Ponosni smo na naš grad u kojem se sve jasnije vide obrisi budućnosti. Ono po čemu je naš grad ima izuzetno dugu i slavnu tradiciju jeste naša Vazduhoplovna akdemija, na kojoj je započet projekat kompletne rekonstrukcije. Zahvaljujući Vladi Republike Srbije i Kancelariji za dualno obrazovanje u rekonstrukciju i proširenje kapaciteta vršačkog aerodroma biće uloženo 49 miliona evra, čime će vršačka akademija ponovo postati regionalni lider u obrazovanju vazduhoplovnog osoblja, a Grad Vršac kao i nekada prepoznatljiv centar za buduće pilote najvećih svetskih aviokompanija.

Najvažnije nam je kada uspemo da uradimo ono što od nas građani traže, kada i kroz male stvari doprinesemo njihovom zadovoljstvu. Jedan od simbola našeg grada je i vršačko jezero na kojem su, na radost brojnih ljubitelja, otpočeli radovi na detaljnom uređenju. Na radost naših najmlađih sugrađana, samo u ovoj godini opredeljeno je 22 milona dinara za postavljanje potpuno novih igrališta u Gradskom parku, Kuštiljskom naselju i Trgu Zelena pijaca.

Čuvali smo i uređivali zaštićeno prirodno dobro Vršačke planine. Naša vazdušna banja prethodnih godina dobila je novi mobilijar i info table, ali i uređene i obeležene pešačke i biciklističke staze. Gudurički vrh, najviši vrh Vojvodine, ponovo će krasiti čuveni vidikovac, a plan na kojem ćemo raditi je osnivanje Naučno istraživačkog centra koji će se nalaziti na prostoru nekadašnjeg „Supovog odmarališta“.

Grad Vršac, kao jedan od najvažnijih centara naše nacionalne kulturne baštine od uvek se ponosio svojim najvažnijim simbolom, Vršačkom kulom koja je pretvorena u depandans Gradskog muzeja dobivši svoju prvu stalnu izložbu. Rekonstrukcija Vršačkog zamka nastaviće se već u narednim mesecima radovima na završetku Kružne kule što će dodatno obogatiti kulturni i turistički sadržaj našeg grada. Čuvamo uspomenu na svoje znamenite sugrađane jer onaj ko poštuje slavnu prošlost, znaće da gradi blistavu budućnost. Zato je „Ruski park“, koji predstvalja svojevrsnu aleju velikana, bogatiji za još dva spomenika znamenitim Vrščanima, jedan potpuno nov, posvećen ruskom slavisti i rođenom Vrščaninu Nikiti Tolstoju, dok čuveni spomenik Jovanu Steriji Popoviću, opet pozdravlja Vrščane na starom mestu.

Vršac je oduvek bio grad sporta, a prethodnih godina ulagali smo u sportske klubove, ali i infrastrukturu. Vršački pomoćni stadion dobio je potpuno novi izgled. Izgradili smo novu sportsku salu u Gudurici, pa je tako još jedno selo na teritoriji Grada Vršca dobilo moderan sportski objekat, dok se hala u Uljmi nalazi u završnoj fazi izgradnje. Naravno, ponosni smo i na naše sportske klubove, a oni su u prethodnim godinama nastavili da beleže sjajne rezultate, među kojima je bilo istorijskih dostignuća. Završen je projekat za rekonstrukciju glavnog stadiona i zatvorenog olimpijskog bazena.

Jedna od najvećih inovacija kada je briga o našim sugrađanima u pitanju jeste novi model javnog prevoza putnika, čija nas realizacija očekuje već krajem ove godine. Javni prevoz putnika više neće zavisiti od perioda školske godine, već će naši sugrađani svakodnevno imati priliku da koriste prevoz do svih naseljenih mesta Grada Vršca.

Najvažniji i najveći projekat, kako za nas, tako i za ceo Južni Banat, je svakako izgradnja Autoputa Beograd – Pančevo – Vršac – Granica sa Rumunijom koji će otvoriti jedno novo poglavlje u privredi i životu ovog regiona. Za ovu kapitalnu investiciju izrađena je Studija opravdanosti sa generalnim projektom koja predviđa izgradnju punog profila autoputa, a najnovijom Uredbom Vlade Republike Srbije dobio je i svoju kategorizaciju. Ovaj veliki državni projekat neizostavni je deo daljeg razvoja i napretka Srbije zahvaljujući viziji, požrtvovanju, hrabrosti i snažnoj energiji našeg predsednika Aleksandra Vučića.

Mi svakodnevno slušamo naše sugrađane, vodimo računa o svim njihovim potrebama jer naš cilj je da građani Vršca žive dobro danas i još bolje sutra. Zato ćemo raditi još marljivije i još predanije zato ćemo dovesti investitore u Industrijsku zonu Sever da naša deca ostanu da rade u Vršcu, a studenti se vrate u svoj grad, zato ćemo graditi još mnogo puteva, uređivati naše ulice, zato ćemo izgraditi novu bolnicu, dodatno razvijati komunalnu infrastrukturu… Svi ovi projekti nisu sami sebi cilj, oni su tu zbog vas dragi sugrađani jer slušajući vas i sarađujući sa vama učinićemo naš Vršac još lepšim i još boljim mestom za život. Živeo Vršac, živela Srbija“, rekla je gradonačelnica Mitrović.

Potom je usledio još jedan muzički predah, tokom kojeg je nastupila Emilija Đonin uz muzičku pratnju Aleksandra Bojkovića, a onda je usledio drugi deo svečanosti, dodela javnih priznanja Grada Vršca za 2024. godinu, , pa potom i nastup kvarteta Mistic Chello.

Zvanje „Počasni Građanin Grada Vršca“, za izuzetan doprinos afirmaciji kulturnih vrednosti Grada Vršca, dodeljeno je Radetu Rakočeviću, doktoru političkih nauka iz Beograda.

Rakočević je sa svojom porodicom već dugi niz godina ponosni donator najveće pesničke nagrade za poeziju u Srbiji „Vasko Popa“, a koja se u Vršcu dodeljuje svake godine 29. juna, na rođendan jednog od najznamenitijih pesnika na ovim prostorima. Pored veoma uspešne karijere u privatnom biznisu, gospodin Rakočević je poznat po svojoj društvenoj odogovornosti, a veoma je angažovan i u oblastima obrazovanja i sporta.

Javno priznanje „Nagrada za životno delo“, za izuzetne rezultate ostvarene na polju kulturnog stvaralaštva i očuvanju baštine, dodeljeno je profesorki muzičke kulture Anđelki Sučević, muzičkom pedagogu i horskom dirigentu iz Vršca.

Pored školskog hora, ova vrsna pedagoška radnica vodila je orkestar i usavršavala orkestarski instrumentarijum, učestvovala je na svim horskim i orkestarskim takmičenjima u zemlji i donosili svom gradu samo najviša priznanja. Profesorka Sučević je aktivno uticala na podizanje kvaliteta životne sredine u našoj lokalnoj zajednici, organizovala je stotine poseta vršačkih đaka i nastavnika na operskim i baletskim predstavama i drugim koncertima. Anđelka Sučević je sa svojim horom učestvovala na svim gradskim manifestacijama, a svojim angažovanjem posebno je doprinela kvalitetnijem obrazovanju, vaspitanju i odrastanju dece više desetina vršačkih generacija. Čuvajući i negujući muzičku baštinu Grada Vršca, Anđelka Sučević je jedna od inicijatora obnavljanja Muzičke škole „Josif Marinković“, a svoju ljubav prema umetnosti i muzičkom stvaralaštvu, Anđelka Sučević je jednako utkala kako u svoje đake, tako i u svoj Grad.

Javno priznanje „Povelja Grada Vršca“, za izuzetan doprinos u privredi i razvoju našeg grada, dodeljeno je Nenadu Batalu, privredniku iz Vršca.

Nenad Batalo je kroz svoje poslovne vizije uspeo da dostigne nivo regionalnog lidera u proizvodnji papirne ambalaže. Nakon već uspešno ostvarenog poslovnog razvoja, 2021. godine odlučuje da u svom gradu ostvari najsavremeniji proizvodni pogon i odmah zaposli 120 radnika. Znanjem, iskustvom i primenom najsavremenije tehnologije doprineo je da njegova porodična kompanija bude jedan od vodećih proizvođača papirne ambalaže u Evropi. Nenadov doprinos nije izostao ni kroz društveni razvoj gde je kroz razne donacije u oblasti zdravstva, obrazovanja, sporta i humanitarnih organizacija pomogao u opštem razvitku društva, stvarajući bolje uslove za život svih građana.

Javno priznanje „Povelja Grada Vršca“, za izuzetan doprinos u oblasti zdravstvene zaštite i naučnog rada, dodeljeno je neurologu dr Veselinu Saviću, dugogodišnjem lekaru Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti „Dr Slavoljub Bakalović“.

Doktor Veselin Savić predstavlja pionira u oblastima doplera krvnih sudova, neurosonografije i neuroangiologije u našem gradu i osnivač je dopler kabineta pri Specijalnoj bolnici za psihijatrijske bolesti „Dr Slavoljub Bakalović“ Vršac gde je 14 godina obavljao funkciju pomoćnika direktora za medicinska pitanja. Tokom svoje bogate lekarske karijere, učestvovao je u desetinama naučnih radova na međunarodnim i domaćim kongresima, najviše kao autor ili koautor. Učesnik je u nekoliko međunarodnih studija sa novim lekovima kao glavni istraživač, a decenijama prati referentne svetske medicinske časopise iz neurologije, psihijatrije i drugih oblasti medicine do današnjeg dana. Nakon odlaska u penziju, kao jedan od omiljenih lekara među vrščanima, nastavlja sa stručnim angažovanjem čime doprinosi kvalitetnijem i efikasnijem radu ustanove u kojoj je proveo najveći deo svoje karijere.

Javno priznanje „Povelja Grada Vršca“, za izuzetan doprinos u ostvarenju kapitalnih razvojnih projekata Grada Vršca, dodeljeno je prof. dr Gabrijeli Grujić, direktorki Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalnog okvira kvalifikacija u Vladi Republike Srbije.

Uspešno radivši kao savetnik ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za dualno obrazovanje u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja postala je pomoćnik ministra za strateško planiranje, a potom i pomoćnika ministra za dualno obrazovanje i vaspitanje. U želji da dualno obrazovanje postane lični izbor mladih, kao platforma koja će ih voditi ka sigurnoj karijeri u Republici Srbiji, njen rad ogleda se kako u praktičnom, tako i u akademskom delovanju, a čemu je Gabrijela Grujić dala značajan doprinos kroz angažovanje na međunarodnim projektima koji se bave razvojem dualnog obrazovanja. Autor je mnogih naučnih radova u oblasti dualnog obrazovanja i priređivač je publikacije „Nacionalni model dualnog obrazovanja: Put u budućnost Srbije“. Prof. Dr Gabrijela Grujić, svoj izuzetni doprinos daje kroz vođenje projekta kompletne rekonstrukcije i proširenja kapaciteta Trening centra u Vršcu, koji će po završetku biti jedan od najmodernijih u Evropi. Direktno je zaslužna za ostvarenje ovog kapitalnog projekata i afirmaciju Trening centra Vazduhoplovne akademije u Vršcu.

Snimak svečane akademije, govor gradonačelnice i govore dobitnika javnih priznanja Grada Vršca za 2024. godinu možete pogledati u video Produkcije Vila.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.