BAČKI JARAK – Kada govorimo o vinu u Vojvodini uglavnom pomislimo na Srem i Fruška gora, međutim, malo je poznato da su vina iz Bačkog Jarka, sela Krajišnika, poslednjih godina ponela prestižna priznanja, što nije slučajno, jer u jednom delu jaračkih atara je peskovito zemljište koje pogoduje razvoju vinove loze.
Pre Drugog svetskog rata u ovom bačkom selu živeli su podunavski Nemci i svako domaćinstvo je imalo svoj vinograd i vinski podrum.
Danas su takve kuće sa visokim plafonima i anjnfort kapijama retkost, a u jednom od podruma iz 1912. godine i danas se proizvode kvalitetna bela i crna vina.
Kako se kvalitet vina formira već u vinogradu i u velikoj meri zavisi od rezidbe.
Iako vesnici proleća uveliko pozdravljaju zimu, iskusni vinogradari poručuju da se sa tom agrotehničkom merom u proizvodnji grožđa ne žuri.
“Sa rezidbom ne treba žurti, mada vinogradare očekuje veliki i važan posao”, kaže za RTV Petar Vasić vinar i vinogradar.
Vinari Petar Vasić i Darko Koruga , osim toga što su kolege, nose i prestižnu titulu “vitezi vina” i u šali kažu veliku istinu. Ako želiš da si bez slobodnog vremena – posadi vinograd.
Iako se danas vinova loza u Bačkom Jarku gaji na manjim površinama, sve je više mladih ljudi koji su zainteresovani sa tu granu poljoprivrede.
A dokaz da jarački vinogradi mogu iznedriti i najkvalitetnija vina su brojna priznanja čak apsolutnih šampiona sa prestižnih takmičenja kako u zemlji tako i u regionu.
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.