logo transparend vojvodina uzivo

Vrh vodenog talasa danas i sutra na Dunavu kod Novog Sada (VIDEO)

NOVI SAD – Vrh vodenog talasa na Dunavu kod Novog Sada, očekuje se danas i sutra, dok će od  srede vodostaj biti u blagom padu.

Vrh vodenog talasa koji je izazvan usled obilnih padavina u južnoj Nemačkoj i Bavarskoj, dostići ći kotu 555cm što je za metar više od granice kada se proglašava redovna odbrana od polplava (450 cm). Ipak razloga za brigu nema jer se vandredna odbrana od poplava proglašava kada reka dosegne kotu 700cm.

Foto: printscreen/ hidmet.gov.rs

Ovaj vodostaj neće ugroziti Novi Sad, a Dunav je poplavio niže delove Kamenjara, Ribarskog ostrva, Šodroša, odnosno oblasti koje se nalaze u nebranjenom delu ispod nasipa.

Foto: Vojvodina uživo

Ovakakv vodostaj na Dunavu redovna je pojava gotovo svake godine u periodu krajem maja i početkom juna. Temperatura vode na Dunavu je 19,2 stepena. Ipak, nekad Dunav sa visokim vodostajem ume da iznenadi i zimi, kao početkom ove godine.

Foto: Vojvodina uživo

Podsećanja radi, rekordni vodostaj na Dunavu zabeležen je davne 1965. godine i  tada je dosegao 778 centimetara, što je ujedno i najviši vodostaj u istoriji. Takođe, Dunav je i 2006. godine „prebacio“ kotu vandredne odbrane od poplava, kada je vrh vodostaja zabeležen na 736 cantimetara.

Foto: Vojvodina uživo

Razlog za zabrinutost nema

Trenutni vodostaj Dunava je daleko ispod nivoa vandredne odbrane od poplava. Grad danas poseduje betonske bedeme koji mogu da izdrže vodostaj na kvoti 900. Montiranjem dodatnih mobilnih panela izrađenih od čelika, ta kvota porasla bi na 1000+. Srećom, Dunav nikada nije dostigao takvu visinu vode i nadajmo se i da neće.

Pogledajte kako izgleda Dunav u Novom Sadu u videu ispod:

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Vojvodina uživo (@vojvodinauzivo.rs)

Pročitajte još:

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.