logo transparend vojvodina uzivo

Vrbas: Za energetsku sanaciju kuća obezbeđeno sedam miliona dinara

ugovori vrbas
VRBAS – U Ministarstvu rudarstva i energetike potpisan je ugovor za realizaciju mera energetske efikasnosti u opštini Vrbas vredan sedam miliona dinara.

“Energetska efikasnost se tiče svih nas, ne samo države i Vlade, već svih jedinica lokalnih samouprava, opština, gradova, industrije, privrede malih i velikih preduzeća. To je zadatak u kome svi moramo da učestvujemo”, istakla je je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović, posle uručivanja ugovora o sufinansiranju programa energetske sanacije porodičnih kuća i stanova u 131 lokalnoj samoupravi, među kojima je i opština Vrbas.

Prema odredbama ugovora koji je potpisala Tijana Alekić, zamenica predsednika opštine, za projekte energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova u opštini Vrbas obezbeđeno je po 3,5 miliona u budžeta Ministarstva rudarstva i energetike i iz lokalnog budžeta. Ovaj program Ministarstvo sprovodi već tri godine i podrazumeva pomoć građanima da zamene vrata, prozore, postave izolaciju, ugrade efikasne kotlove i postave solarne panele, kako bi se kroz saradnju i zajednički rad učinilo što više na energetskoj tranziciji.

Projekat će trajati pet godina, javni poziv biće raspisan svake godine i očekuje se da 50.000 domaćinstava uz subvencije primeni neku od mera energetske efikasnosti a za to će ukupno biti izdvojeno 50 miliona dolara uz pomoć Svetske banke. „Trajaće pet godina, svake godine će biti slični pozivi. Ono što je važno – nema rokova. Građani nemaju rok za prijave, poziv je otvoren cele godine. Očekujemo da će 50.000 domaćinstava da primi subvencije za šta je opredeljeno 50 miliona dolara u saradnji sa Svetskom bankom i drugim finansijskim institucijama“, rekla je ministarka.

„Svaka podrška građanima i realizacija projekata unapređenja energetske efikasnosti u njihovim domovima donosi dvostruku korist; vredne uštede sa svako domaćinstvo pojedinačno, i još vrednije uštede, bolju zaštitu životne sredine i racionalno korišćenje energije za celu zajedinicu. Opština Vrbas učestvovala je na svim dosadašnjim pozivima Ministarstva rudarstva i energetike, obezbedila sredstva u lokalnom budžetu za ovu namenu, i ima nameru da uvek bude deo ovog važnog programa“, rekla je prilikom potpisivanja ugovora Aleksić.

Prvi put na ovom javnom pozivu građani mogu da dobiju i do 65 odsto subvencije ako se prijave za više od jedne mere. Prednost imaju opštine koje su najmanje razvijene i kod kojih je visoko zagađenje. Ono što je takođe važno je da nema rokova, jer je poziv otvoren cele godine.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.