logo transparend vojvodina uzivo

Vrbas: Uručeni sertifikati novim gerontodomaćicama (VIDEO)

sertifikati-vrbas
VRBAS – U završnom koraku projekta „Ekonomsko osnaživanje ljudi na teritoriji opštine Vrbas“ danas su polaznicima uručeni akreditovani sertifikati kojim se potvrđuje uspešno savlađivanje obuke za pomoć u kući sa osnovama zdravstvene nege.

Radi se o projektu koji je uz podršku Ministarstva omladine i sporta pokrenulo i realizovalo Kucursko udruženje mladih, u saradnji sa opštinom Vrbas.

„Ministarstva omladine i sporta podržalo je ovaj projekat sa 3,5 miliona dinara. Cilj projekta bilo je osposobljavanje polaznika za pružanje usluga pomoći u kućama i osnovne zdravstvene nege. Uz akreditovane sertifikate koje izdaje i potpisuje Republički zavod za socijalnu zaštitu, trebalo bi da lakše dođu do posla ove vrste“, rekla je prilikom uručenja sertifikata Tijana Aleksić, zamenica predsednika opštine Vrbas.

Ciljna grupa projekta bile su nezaposlene mlade osobe koje žive u selima na teritoriji opštine Vrbas i koje spadaju u kategorije koje teže dolaze do posla: pripadnice romske nacionalne zajednice, samohrane majke i očevi, žene, osobe sa lakšim stepenom invaliditeta, nekvalifikovane radnice. Neposredno ciljna grupa bila je i šira društvena javnost kojoj su bliže predstavljeni problemi sa kojima se suočavaju žene na selu.

Prema rečima Stevana Samočete, predsednika Kucurskog udruženja mladih, projekat je trajao deset meseci i kroz njega je prošlo 40 osoba koje su stekle bazična znanja za gerontodomaćice. „Ovo je dobar osnov za dalja usavršavanja i nadam se da ćemo imati i nove projekte“, rekao je Samočeta. Dodeljeni sertifikati su evidentirani u Ministarstvu rada i socijalne politike kao zvanični dokumenti i imaju opšte važenje ne samo u Republici Srbiji već i u inostranstvu, što proširuje mogućnosti za radno angažovanje polaznika obuke. U najavi je i novi projekat kojim bi deo ovih lica mogao biti angažovan i to posredstvom prekogranične saradnje Srbije i Bosne i Hercegovine.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.