Vrbas: Obeležen Svetski dan zdravlja

tribina-dijabetes-vrbas
VRBAS – Povodom obeležavanja 07. aprila – Svetskog dana zdravlja, Savet za zdravlje opštine Vrbas organizovao je tribinu na temu “Mislite o dijabetesu, smanjite vaše rizike”.

Predavanja o bolesti od koje, kako je rečeno, boluje svaki deseti stanovnik opštine Vrbas, održale su govoriće mr sc. med. dr Dragana Balać iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine, i dr Bojana Koprivica, specijalistkinja endokrinologije u Opštoj bolnici Vrbas.

“Fokus našeg predavanja bio je dijabetes koji je u porastu, kao i gojaznost, zato što je gojaznost već pandemija. Gojaznost može da dovede do dijabetesa koji je isto u porastu u svim uzrasnim kategorijama. Poslednjih nekoliko decenija u veći broj gojaznih osoba obolevaju od dijabetesa, ovo savetovanje je upravo skretanje pažnje na to da treba zdravije da se hranimo, više da se krećemo, da se na taj način smanji broj gojaznih osoba i samim tim smanji broj obolelih od dijabetesa. Naravno da nije sve u stilu života, ulogu ima i nasledni faktor, ali moramo skrenuti pažnju da način života i te kako može da može da se razvije dijabetes, iako nema genetskih predispozicija za to. Sve više u savetovalištu gde radim ima žena koje imaju insulinsku rezistenciju koja može da bude uvod u dijabetes. One osobe koje imaju u porodici nekoga ko je oboleo od dijabetesa, trebalo bi da se testiraju, a to važi i za gojazne osobe bez obzira da li imaju genetske predispozicije ili ne”, rekla je dr Dragana Balać.

Mira Nedić, članica Saveta za zdravlje Opštine Vrbas, istakla je da su tribini prisustvovali zaposleni u Domu zdravlja i službi polivalentne patronaže, kao i iz ustanova socijalne zaštite i udruženja građana.

“Svi oni su istakli veoma veliki značaj prevencije dijabetesa. Istaći ću ovom prilikom jednu rečenicu koju često možemo čuti – ‘Sa dijabetesom je lako ako znaš kako’. A kako sa dijabetesom upravo smo čuli na ovom predavanju. Organizovana je i akcija u gradskoj apoteci u Vrbasu, 07. aprila na Svetski dan zdravlja, u kojoj su građani imali mogućnost da brzo i besplatno provere nivo šećera u krvi i dobiju savet o ishrani i načinu kontrole šećera u krvi. Kako bismo stigli do što većeg broja naših sugrađana sa korisnim informacijama o očuvanju zdravlja, Savet za zdravlje opštine Vrbas je štampao flajere koji se tiču prevencije i rizika od dijabetesa. Savet za zdravlje optine Vrbas ima svoje glasilo ‘Zdravstveni bilten’, godišnje izlazi jedan broj koji objedinjuje sve naše aktivnosti, kao i aktivnosti svih zdravstvenih ustanova socijalne zaštite i civilnog društva, među kojima je Crveni krst”, rekla je, između ostalog, Nedić.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: