Vrbas: “Na maturu bez automobila” (VIDEO)

agencija za bezbednost saobraćaja
VRBAS – Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, u saradnji sa Savetom za bezbednost saobraćaja opštine Vrbas, realizovala je u Srednjoj stručnoj školi “4. juli” predavanje iz kampanje pod nazivom “Na maturu bez automobila”.

Kampanja se realizuje na teritoriji Republike Srbije u periodu završetka školske godine za maturante srednjih škola, odnosno u periodu pre održavanja maturskih proslava. Osnovni cilj je ukazivanje maturantima da na maturu ne treba ići kolima, odnosno voziti, već zbog očekivane konzumacije alkohola, treba koristiti usluge taksi prevoznika ili pomoć roditelja i prijatelja.

“Danas smo u sklopu kampanje ‘Na maturu bez automobila’ posetili srednju školu u Vrbasu. Učenicima smo kroz predavanje ali i kroz demonstracije na simulatorima čeonog sudara i prevrtanja, ukazali na sve opasnosti kojim se izlažu neodgovornim ponašanjem, kao i na ulogu i značaj sigurnosnog pojaseva. Želja nam je da mladim ljudima na praktičnim primerima pokažemo koliko je pojas važan i kako može da predupredi posledice saobraćajnih nezgoda. Upotreba sigurnosnih pojaseva predstavlja jako važan segment u bezbednosti saobraćaja, na prednjim sedištima smanjuje smrtnost za 50 posto, na zadnjim 25 posto. Takođe, ima veliki uticaj na redukciju teških telesnih povreda kao i onih sa smrtnim ishodom, dok nastajanje lakih povreda umanjuje za 20 do 30 odsto. Kada se ispravno koristi sigurnosni pojas sprečava kontakt vozača i putnika unutar vozila, takođe sprečava i ispadanje iz vozila. Često se dešava da, od siline udarca pri udesu, osoba koja nije vezana ispadne iz vozila, što najčešće vodi ka smrtnom ishodu. Još jedna važna funkcija pojasa je da ravnomerno raspoređuje energiju udara po celom telu, što je bitno jer su sile koje tad deluju jako velike. Iako je sigurnosni pojas uveden u upotrebu davnih 60-ih godina prošlog veka, do danas nije osmišljen jednostavniji, a učinkovitiji sistem pasivne zaštite vozača i putnika unutar vozila. Brojna istraživanja potvrđuju da je sigurnosni pojas i danas najbolji vid zaštite”, objasnio je Mirko Koković iz Agencije za bezbednost saobraćaja.

Prema njegovim rečima, procenat upotrebe sigurnosnih pojaseva u Republici Srbiji, po podacima iz 2021. godine, je 86 posto za vozače i suvozače, dok putnici na zadnjoj klupi pojas koriste tek u 19 odsto slučajeva.

Prema rečima Tijane Aleksić, zamenice predsednika opštine Vrbas, kampanja je obuhvatila sve učenike završnog razreda srednjih škola, a njen posebno važan deo bilo je i iznošenje jedne istinite lične sudbine – životne priče mladića koji je ostao paralizovan nakon teške saobraćajne nezgode.

Агенција за безбедност саобраћаја

Foto: Opština Vrbas

na maturu bez automobila

Foto: Opština Vrbas

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: