Vrbas: „Muzej kao inspiracija” – otvorena izložba fotografija

izložba-vrbas
VRBAS – U Gradskom muzeju Kulturnog centra Vrbasa otvorena je izložba fotografija pristiglih na tradicionalni konkurs “Muzej kao inspiracija”, koji je ovogodišnju temu naslovio “Likovnost i fotogeničnost”.

I ovaj kulturni sadržaj deo je programa “Jožef Pehan – vek posle”, kojim je tokom cele 2022. godine, kada je konkurs raspisan, obeležavana 100. godišnjica od smrti velikog slikara, svestranog umetnika koji je u Vrbasu imao i foto studio i bavio se fotografijom.

Konkurs “Muzej kao inspiracija” pokrenut je 2008. godine i do sada je orgaizovano 12 poziva i 12 izložbi. Ove godine na konkurs je pristiglo 228 fotografija koje poslalo 38 autora, a na izložbi se mogu videti 93 rada 30 autora. Žiri koji je birao fotografije činili su: Milenko Radovanov, Silvija Vulanović i Milan Ž. Konjević.

“Zahvaljujući entuzijazmu i uloženom trudu zaposlednih u Gradskom muzeju Kulturnog centra Vrbasa, izložbe fotografija se organizuju od 2008. godine sa sve većim uspehom, procenjujući njihov kvalitet u odnosu na izložene radove, organizaciju i opremanje. Izložba fotografija ‘Likovnost i fotogeničnost’ je 12. po redu i tema izložbe je inspirisana kreativnim radom Jožefa Pehana, koji je svojim umetničkim delovanjem ostavio značajan trag na društveni život ne samo Vrbasa, već i na mnogo širi kulturni prostor. U periodu od početka organizovanja izložbi fotografija do danas, bili smo svedoci kreativnog razvoja pojedinih autora koji su slali svoje radove na konkurse, a pod uticajem autora koji su već afirmisani na tom polju. Interes kulturnih radnika jeste da podrže ovakve i slične manifestacije i da ih organizuju u sredinama u kojima deluju”, rekao je prilikom otvaranja izložbe Milenko Radovanov, član žirija.

Prvu nagradu ovogodišnjeg konkursa dobio je Nenad Borojević za fotografiju Gledam u njega i vidim sebe, druga nagrada pripala je Slađani

Radovanović – fotografija Readhead, a treća Milanu Markoviću – fotografija Vreme za cigaretu.

Posetioci izložbe imali su priliku da prisustvuju koncertu džez i bluz benda NS BUGI BANDA.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: