Vrbas domaćin najboljim foklornim amaterima Vojvodine

PLAKAT
VRBAS – Najveća vojvođanska folklorna manifestacija “Panonski vašar” koja okuplja najbolje ansamble tradicionalnih igara, pesama i običaja Vojvodine počinje danas i traje do nedelju u Vrbasu.

Vrbas će od petka do nedelje biti domaćin 44. Festivala folklornih tradicija Vojvodine, ali i 14. Festivala dečijeg izvornog stvaralaštva – najznačajnijih vojvođanskih smotri koje okupljaju najbolje ansamble tradicionalnih igara, pesama i običaja u Vojvodini. Vrbašani su ova dva festivala objedinili u jednu manifestaciju “Panonski vašar” i organizuju je zajedno sa Savezom umetničkog stvaralaštva amatera Vojvodine.

Savez u svojoj najavi ističe da su ponosni što već 44. godinu za redom okupljaju čuvare tradicije višenacionalne Vojvodine. “Više od 1.000 učesnika, u tri festivalska dana, prikazaće svu lepotu narodnih običaja, pesama i igara”, navode iz Saveza umetničkog stvaralaštva amatera Vojvodine.

Program počinje u petak od 17.00 časova kada će se najpre predstaviti dečiji ansambli, a zatim će u subotu i nedelju, takođe od 17.00 časova, scenu deliti sva udruženja i kulturno-umetnička društva iz cele Vojvodine koja su se plasirala na pokrajinsku smotru folklornih tradicija.

Nikola Pobor iz organizacije u okviru Kulturnog centra Vrbas kaže da je ovo velika čast za grad Vrbas. “Ova manifestacija pre svega, u nekom institucijalnom smislu, predstavlja jedan od stožera u tom zajedničkom zadatku očuvanja i negovanja naše tradicije, to jest, tradicije svih naroda naše pokrajine. Oni imaju priliku da se okupe jednom godišnje na jednom mestu, upravo kod nas u Vrbasu, da steknu neke nove kontakte, poznanstva, na kraju krajeva, pokažu i prikažu to što rade i taj važan posao negovanja i očuvanja tradicije svakoga od nas. Za članove naših sekcija, folklorne koja sada broji oko 100 članova i orkestra koji se takođe omasovljuje, ovo je velika čast i takođe prilika da se pokažu, jer će na jednoj od večeri nastupiti i folklorni ansambl i orkestar Kulturnog centra. Imamo veliku podršku lokalne samouprave koja ima sluha za naše potrebe i potrebe kulture,” ističe Pobor.

Od petka do nedelje u Vrbasu će se predstaviti oko 90 najboljih ansambala sa opštinskih i šest zonskih smotri, a očekuje se da će za vikend Vrbas ugostiti više od 1.000 amatera iz cele Vojvodine. Program u petak, subotu i nedelju počinje u 17.00 časova i održaće se u velikoj sali Centra za fizičku kulturu “Drago Jovović”. Ulaz na festivale je slobodan.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.