logo transparend vojvodina uzivo

Vrbas: Dom zdravlja „Veljko Vlahović“ obeležio – Svetski dan borbe protiv raka

dz-tribina-vrbas
VRBAS – Dom zdravlja „Veljko Vlahović“ obeležio je 04. februar – Svetski dan borbe protiv raka. Ovim povodom organizovana je posebna tribina o vrstama ovog oboljenja koja najčešće pogađaju žensku i mušku populaciju, prevenciji i važnosti redovnih kontrolnih pregleda i lečenju kancera.

Ove godine u toku je nova trogodišnja kampanja u cilju smanjenja nejednakosti u pristupu preventivnim uslugama, dijagnostici, lečenju i nezi obolelih od raka.

„Ovom tribinom obeležili smo Svetski dan borbe protiv raka. Okupili smo se, pre svega, da bi pružili podršku osobama koje se bore sa ovom opakom bolešću, kao i da svim građanima ukažemo na važnost prevencije i redovnih kontrolnih pregleda, jer rak je izlečiv ukoliko se otkrije na vreme i blagovremeno krene sa lečenjem. Preventivne aktivnosti na ovom planu tokom pandemije COVID 19 bile su ograničene zbog otežanog pristupa bolnicama, ali sada je sve vraćeno u normalne tokove i možemo krenuti u nove skrining preglede, o čemu smo informisali građane. Takođe, govorili smo i o najčešći oblicima karcinoma kod nas, a to su karcinom pluća, karcinom grlića materice, karcinom debelog creva, karcinom dojke i karcinom jajnika“, rekla je Nataša Alargić, glavna pedijatrijska medicinska sestra Dečijeg i školskog dispanzera u DZ „Veljko Vlahović“. Uz Alargić, na tribini su govorile i dr Suzana Bogić Banović, specijalista opšte medicine, Nataša Pavlov, strukovna medicinska sestra – babica, i Minja Vučinić, strukovna medicinska sestra.

Prema poslednjim procenama Svetske zdravstvene organizacije i Međunarodne agencije za istraživanje raka, obolevanje od malignih bolesti u svetu je poraslo na 19,3 miliona ljudi. Kako pokazuju istraživanja, povećano opterećenje rakom je posledica nekoliko faktora, od kojih su najznačajniji ukupan porast stanovništva i produženo očekivano trajanje života, ali i promena učestalosti određenih faktora rizika raka povezanih sa socijalnim i ekonomskim razvojem. Primer su zemlje ubrzanog ekonomskog razvoja gde su u prošlosti najučestaliji bili maligni tumori koji su posledica infekcije. Sada se u ovim zemljama češće javljaju oni tipovi malignih bolesti koji se dovode u vezu sa stilom života i koji su učestaliji u industrijski razvijenim zemljama. Preventivni programi u razvijenim zemljama doveli su do značajnog smanjenja stopa obolevanja od nekih lokalizacija raka, kao što su rak pluća i rak grlića materice, ali novi podaci pokazuju da se i dalje većina zemalja još suočava sa povećanjem apsolutnog broja slučajeva malignih bolesti koji se kasno dijagnostikuju i zahtevaju dugotrajno lečenje i negu.
Inače, u Srbije je na Svetski dan borbe protiv raka označen i početak nacionalne kampanje „Rak je izlečiv 2“. Cilj kampanje je proširiti svest o tome da rak može da se izleči i spreči, te da je prevencijom moguće izbeći čak 40 odsto malignih bolesti. Statistika kaže da će u budućnosti gotovo svakog na neki način pogoditi maligna bolest. Dobro je što otkriven na vreme može da bude potpuno izlečen, može da bude preveden u hroničnu bolest koja traje godinama i uz odgovarajuću terapiju omogućava dobar ili određen kvalitet života. O zdravlju treba misliti na vreme i kampanja poziva na promene loših životnih navika. Ako postanemo malo fizički aktivniji, ako smanjimo telesnu masu, ako ne konzumiramo alkohol, ne jedemo brzu hranu i mesne prerađevine – te izmene u načinu života mogu da smanje 50 odsto mogućnost da u budućnosti obolimo od maligne bolesti.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.