Vrbas deo projekta „Unapređenje kvaliteta i efikasnosti usluga na lokalnom nivou“

sporazum-vrbas-MDULS
VRBAS – Ministar državne uprave i lokalne samouprave dr Aleksandar Martinović prisustvovao je danas svečanom potpisivanju sporazuma o saradnji sa 11 jedinica lokalne samouprave, u sklopu aktivnosti „Unapređenje kvaliteta i efikasnosti u pružanju usluga na lokalnom nivou“, koju Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) sprovodi u okviru projekta nemačko-srpske razvojne saradnje „Podrška reformi javne uprave u Republici Srbiji u procesu pristupanja Evropskoj uniji“, uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ). Jedna od 11 lokalnih samouprava koja je potpisala ovaj sporazum je i opština Vrbas.

Martinović je naglasio da je gotovo sve što se radi u okviru reforme javne uprave, naročito u oblasti pojednostavljenja komplikovanih postupaka i procedura, profesionalnog usavršavanja službenika, digitalizacije i uvođenja inovativnih alata, usmereno ka ostvarivanju jedinstvenog cilja, a to je da građani budu zadovoljni uslugama javne uprave.

„Jednostavne, brze i kvalitetne usluge koje organi direktno pružaju svojim korisnicima odraz su svih naših ‘unutrašnjih reformskih procesa i napora’. One su ogledalo uspešnosti i merilo efektivnosti i kvaliteta administracije“, poručio je ministar.
Sporazum u ime lokalne samouprave Vrbas potpisala je Tijana Aleksić, zamenica predsednika opštine Vrbas, koja je ovom prilikom istakla da je svaka vrsta podrške usmerene u unapređenje i modernizaciju usluga koje građani dobijaju u lokalnoj administraciji veoma značajna, jer je potrebno ubrzati i olakšati razne procedure i građanima omogućiti da ostvare svoje potrebe na jednostavan način.

Ministar Martinović je podsetio da je MDULS pre četiri godine, želeći da što pre modernizuje rad lokalne samouprave, započelo sa pružanjem podrške uspostavljanju jedinstvenih upravnih mesta, kao jednog mesta gde građani brzo i lako mogu da završe sve poslove koje imaju sa upravom, bez šetanja od jednog šaltera do drugog.

„Ukupno 257 miliona dinara budžetskih sredstava je do sada uloženo u uspostavljanje 42 jedinstvena upravna mesta u Srbiji. U periodu od septembra 2019. do marta 2022. godine otvorena su jedinstvena upravna mesta u 25 jedinica lokalne samouprave, dok se do kraja ove godine očekuje otvaranje 17 novih“, istakao je Martinović i dodao da je u predlogu budžeta ovog ministarstva za 2023. godinu izdvojeno 88 miliona dinara za realizaciju ovog projekta u narednom periodu. On je pozvao jedinice lokalne samouprave da konkurišu za finansijska sredstva u kada bude objavljen javni poziv, jer će kroz ovaj projekat istinski doprineti poboljšanju uslova života u svojim sredinama i kreiranju usluga koje u potpunosti odgovaraju potrebama građana i privrede, što je, sa njihovog aspekta, najvažnija oblast reforme javne uprave.

Uz opštinu Vrbas, sporazum kojim je obezbeđena podrška za formiranje jedinstvenih upravnih mesta kroz povezivanje postupaka, potpisali su predstavnici gradova Kragujevac, Leskovac, Požarevac, Užice i opština Bački Petrovac, Bečej, Lajkovac, Medveđa, Plandište i Rača.

sporazum-vrbas-MDULS
Foto: opština Vrbas

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: