Voskiranje jabuka

Voskiranje plodova jabuke je proces koji se često primenjuje u savremenom voćarstvu.

Razlozi za to su brojni, ali kupci su prilično nepoverljivi kada su voskirane jabuke u pitanju, i često se postavlja pitanje – koliko su takvi plodovi bezbedni za jelo. Pre svega, treba napomenuti da jabuke prirodno stvaraju zaštitni voštani sloj – kod nekih sorti je to manje, a kod nekih više izraženo (npr. Greni Smit). Tokom pakovanja se plodovi peru, pa se voštani sloj u izvesnoj meri uklanja, zato slobodno možemo reći da je voskiranje vid nadoknade prirodnog zaštitnog sloja.

Voskiranje ima zaštitnu ulogu, a primenjuje se i iz estetskih razloga – ovakve jabuke su privlačne, sjajne i lepše na oko.

Voštani sloj umanjuje gubitak vode iz ploda

Kod plodova koji nisu presvučeni voskom, dolazi do odavanja vode kroz pokožicu. Može se reći da se već pri gubitku oko 5 % vode iz ploda na njegovoj površini mogu uočiti promene koje ukazuju na dehidraciju. Gubitak vlage iz mesa ploda utiče negativno na njegov kvalitet. Ovo se pre svega uočava kroz gubitak čvrstine, sočnosti i karakteristične arome plodova i pojavi tzv. brašnjavosti mesa. Primena tankog sloja voska može smanjiti gubitak težine usled odavanja vode za 30-40 % i time produžava trajašnost plodova (shelf life). Osim opadanja kvaliteta, ne smemo zanemariti ni činjenicu da gubitkom vode iz ploda dolazi do smanjenja njegove mase, što predstavlja finansijski gubitak.

Sprečavanje razvoja patogena
Naime, za razvoj gljiva i bakterija potrebno je prisustvo vlage na površini ploda kako bi se mogli razmnožavati. Obzirom da vosak predstavlja hidrofobnu povrsinu, plodovi ne predstavljaju pogodnu podlogu za razvoj patogena. Samim tim, umanjuje se mogućnost propadanja plodova iz ovog razloga.

Produžen period čuvanja
Poznato je da se unutar plodova, i nakon berbe, nastavljaju metabolički procesi koji na kraju dovode do propadanja plodova. Za ove procese potrebno je da plodovi usvajaju kiseonik, a oslobađaju ugljen dioksid, što vosak sprečava. Konkretno, unutar ploda dolazi do nakupljanja ugljen dioksida, čime se usporava metabolizam plodova. To posredno utiče na produžetak perioda tokom kojeg plodovi zadržavaju svoje dobre osobine.

Manja osetljivost na izmrzavanje

Primena voska, smanjuje opasnost od izmrzavanja i omogućava skladištenje na nešto nižim temperaturama nego što je to slučaj sa plodovima koji nisu presvučeni voskom.

Ipak, treba napomenuti da postoje i loše strane ovog procesa.

Pojava ožegotina

Neadekvatna primena voska može dovesti do pojave ožegotina na površini plodova. S obzirom na to da se plodovi tretiraju vrućim voskom, previsoka temperatura ili preduga izloženost ugrejanom vosku može izazvati oštećenja pokožice, pa čak i unutrašnjeg tkiva ploda.

Pojava anaerobnih procesa

Vosak sprečava otpuštanje ugljendioksida i usvajanje kiseonika. Iako ova pojava ima pozitivne efekte po pitanju trajašnosti plodova, ona može biti i štetna ukoliko se razmena gasova u potpunosti zaustavi i dođe do tzv. anaerobnog disanja unutar ploda. Ovakav proces dovodi do umanjenja kvaliteta plodova, pa čak i do unutrašnjeg propadanja plodova.

Narušavanje prirodnog izgleda

Izvestan broj kupaca ima zamerku da ovakvi plodovi izgledaju suviše veštački. Ukoliko se voskiranje nestručno obavi, rezultiraće ružnim belim flekama na pokožici.

Takođe, svaka dodatna procedura, pa i ova, povećava cenu plodova.

Voskirane jabuke se lako prepoznaju po visokom sjaju, a ukoliko niste sigurni, možete noktom blago zagrebati po pokožici. Na voskiranom plodu trag nokta biće izražen. Takođe, kada ga protrljate dlanovima, pokožica neće biti tako glatka, i imaćete utisak da je jabuka masna.

Ipak, bez brige, vosak se veoma lako uklanja sa plodova jabuke. Dovoljno je pranje toplom vodom i mekom četkom koja neće oštetiti pokožicu. Ako ni to nije dovoljno – možete koristiti krpicu na koju ćete staviti nekoliko kapi sirćeta. Jedan od načina je svakako i da oljuštite plodove. Međutim, u tom slučaju zajedno sa voskom uklonićete i pokožicu ploda.

Za kraj, moramo da istaknemo da je vosak koji se koristi za ovu namenu potpuno bezbedan i neškodljiv za jelo. Voskovi koji se koriste u ovom slučaju uglavnom su prirodnog porekla (životinjskog ili biljnog) ili se eventualno radi o bezopasnim mineralnim ili sintetičkim vrstama voskova.

Osim jabuka, postoji još čitav niz vrsta voća i povrća čija se površina prekriva voskom iz istih razloga koje smo već naveli. Od ostalih vrsta možemo pomenuti: avokado, citruse, paprike, paradajz, krastavac, dinje, i mnoge druge.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: