logo transparend vojvodina uzivo

Volvo se oprostio od „dizelaša“

Time je okončana era dizela za Volvo koji planira da proizvodi samo električna vozila do 2030. godine

Volvo Cars se oprostio od automobila sa dizel motorom, nakon što je sportsko terensko vozilo XC90 sišlo sa trake u fabrici Torslanda u Švedskoj u utorak uveče kao poslednji dizel model švedskog proizvođača.

– Prilično smo uvereni da imamo veoma dobre ponude za kupce čak i bez dizela – rekao je Erik Severinson, izvršni direktor kompanije Volvo Car zadužen za nove automobile i operativnu strategiju, preneo je Blumberg.

U 2017. godini, Volvo Cars je postao prvi veliki proizvođač automobila koji se obavezao da će ukinuti vozila koja se pokreću isključivo na fosilna goriva i od tada je predstavio nekoliko hibridnih i potpuno električnih modela.

U Evropi, na glavnom tržištu brenda, dizel automobili su dostigli vrhunac pre devet godina, sa oko polovine nove prodaje.

Oni su prošle godine pali na 14 odsto registracija.

Volvo će prikazati poslednji XC90 na otvaranju Volvo muzeja sledećeg meseca u Geteborgu, navodi Blumberg. Poslednji dizel Volvo koji je sišao sa trake je plavi XC90 se dvolitarskim turbodizelom, prenose sajtovi koji se bave automobilima, uz podsećanje da je Volvo proizvodio dizelaše punih 45 godina.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.