Vojvodinašume: Oštećeno više od 15.000 hektara šume, nakon dva olujna vremena

NOVI SAD – Nakon dva olujna nevremena, prema sadašnjim procenama oštećeno je više od 15.000 hektara hrastovog drveća, izjavio je danas direktor JP „Vojvodinašume“ Roland Kokai.

Prema njegovim rečima, šume su potpuno uništene u Begeču i Bačkoj Palanci, a šteta je velika i u drugim opština u Južnobačkom i Sremskom okrugu.

„Pošto Vojvodinašume gazduje na preko 70 odsto šumskog fonda u Vojvodini, imamo 1.300 hektara potpuno devastirane šume. Uglavnom se radi o zasadama topole, a na 15.000 hektara oštećena su pojedinačna stabla hrasta. Devastirane su šume u Begeču i Bačkoj Palanci, mali deo u Kovilju i Titelu, ali je malo zahvaćen i Banat i Bačka, a u Sremu je uništeno oko 40.000 kubika topole“, rekao je Kokai.

Kako je istakao, posledice nevremena biće dalekosežne, a održivi ciklus je značajno poremećen. „Ono što sada možemo da uradimo jeste da sve snage usmerimo na područja gde su se desili vetrolomi, vetroizvale i vetro savijanja.

To znači da će u intenzivnim zasadama topole svi harvesteri Vojvodinašume kojih ima šest, da vrše sanaciju. To je jedini ispravan put jer je jako opasno da sekači ulaze u oštećene površine kako bi radile sanaciju. Oko 130 sekača će da sanira štetu u sastojinama hrasta u Sremu“, istakao je Kokai.

Pokrajinska vlada odvojila je sredstva za meliorizaciju, odnosno obnavljanje oštećenih šumskih područja, a plan je da se u narednom periodu na konkurs za dodelu sredstava prijavi i JP „Vojvodinašume“.

Vlada Vojvodine je obezbedila 60 miliona dinara kroz konkurs.

Ova vest je deo projekta “Jedno mesto za sve vesti” koji je sufinansirao Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva.

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.