logo transparend vojvodina uzivo

Vojska Srbije na aeromitingu u Skoplju

SKOPLJE – Pripadnici Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije učestvovali su na aeromitingu na aerodromu „Stenkovec“ kod Skoplja u Severnoj Makedoniji.

Aeromiting je juče organizovao aeroklub „Skoplje“ povodom obeležavanja 100 godina od osnivanja kluba i 100 godina postojanja avijacije u toj zemlji, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
Vođa delegacije naših vazduhoplovaca načelnik štaba Komande RV i PVO brigadni general Gordan Pavlović istakao je da su ovakve manifestacije sjajna prilika da se naši piloti, tehničari i tehnika predstave na jednom međunarodnom događaju koji okuplja ljubitelje letenja i da razmene postojeća, ali i da steknu neka nova iskustva.
„Za nas je značajno što smo na ovom aeromitingu, jer učestvovanje na ovakvim manifestacijama je značajno za promovisanje našeg Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, kao i za prikaz naše osposobljenosti“, rekao je general Pavlović.
U dinamičkom delu prikaza učestvovala su dva višenamenska borbena aviona MiG-29 i školski avion „Lasta“ RV i PVO Vojske Srbije, a posetioci su imali priliku i da vide višenamenski helikopter „H-145M“.

Migovi Vojske Srbije, koji su doleteli sa vojnog aerodroma „Narednik-pilot Mihajlo Petrović“ u Nišu, predstavili su se delom manevara u horizontalnoj, kosoj i vertikalnoj ravni u sastavu para na maksimalnim i forsažnim režimima, što je publika pozdravila aplauzom, ističe se u saopštenju.
Ovo je ujedno bilo i prvo učešće aviona MiG-29 Vojske Srbije na jednom međunarodnom događaju ovog tipa.
Posada „Laste“ prikazala je deo manevarskih mogućnosti ovog školskog aviona koji predstavlja važnu kariku u obuci kadeta Vojne akademije, budućih pilota.
Na aeromitingu u Skoplju, u dinamičkom delu, učestvovalo je oko 30 vazduhoplova različite namene, dok je više od 40 letelica bilo prikazano u statičkom delu programa, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.