logo transparend vojvodina uzivo

Voće i povrće u Srbiji zdravsteno sve ispravnije

BEOGRAD – Profesor Poljoprivrednog fakulteta Nebojša Momirović izjavio je da su, generalno posmatrano, u Srbiji voće, povrće i druge namirnice biljnog porekla veće zdravstvene ispravnosti i boljeg kvaliteta svake godine.

Komentarišući voće iz Srbije koje je vraćeno sa granice Hrvatske i Crne Gore zbog nedozvoljene količine pesticida, Momirović je za Tanjug rekao da je ove godina bila jako teška proizvodna sezona koju je prvo pratila velika količina padavina i hladno vreme, a onda toplotni udari, što je dovelo do situacije u kojoj biljne vaši predstavljaju veliki problem.

Zbog toga su, dodaje on, proizvođači pribegli hlorpirifosu kao jedinom rešenju.

Kada je reč o hlorpirifosu, Momirović kaže da on izaziva različite neurološke posledice, da loše utiče na reproduktivno zdravlje, dovodi do promena nasledne osnove i u tom prenatalnom periodu izaziva promenu u razvoju.

– Zaista je efikasan bio u kontroli ne samo lisnih i drugih biljnih vaši, nego i u kontroli larvi zemljišnih štetočina. Mi danas moramo da potražimo druge načine da koristimo bio-pesticide, biološku zaštitu i u tom konceptu biološke zaštite, većina proizvođača proizvodi kavlitetno, zdravstveno ispravno i bezbedno povrće – naveo je on.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store. 

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.