Vlada: Hleb od brašna “T-500” ne sme koštati više od 54 dinara

BEOGRAD – Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Uredbu o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna “T-500” kojom je propisana maksimalna prodajna cena hleba u iznosu od 54 dinara.

Kako je saopšteno iz Vlade, ukupna stopa marže, koja se obračunava na neto fakturu cene, ne sme biti veća od šest odsto.
Trgovci na malo koji prodaju hleb, moraju da imaju najmanje 30 odsto hleba od brašna “T-500” u svojim prodajnim objektima, dok će istovremeno proizvođačima hleba interventno biti prodate 32.000 tona tog brašna.

Uredba ima za cilj da zaštiti tržište, odnosno spreči deformacije u formiranju cena ove robe koja je jako važna za snadbevanja potrošača, naročitno nižih socijalnih kategorija, ističe se u saopštenju Vlade.
Na sednici je doneto Rešenje o dodeli sredstava prikupljenih po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja, odnosno po osnovu oportuniteta.
Sredstva u ukupnom iznosu od 500 miliona dinara namenjena su za projekte koji su dodeljeni na Javnom konkursu za dodelu sredstava prikupljenih po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja, a koje je raspisalo Ministarstvo pravde.

Članovi Vlade usvojili su Zaključak o saglasnosti da se preduzmu neophodne aktivnosti za organizaciju manifestacije večeri dijaspore u opštinama gde se organizuju kampovi za mlade iz dijaspore, kao promociju programa finansijske podrške, mera i aktivnosti u oblasti očuvanja i jačanja odnosa Srbije i dijaspore kroz organizaciju takvih kampova u 2023. godini.
Kako se navodi, na ovaj način čuva se srpski kulturni, etnički i verski identitet, a mladi iz dijaspore i regiona će kroz te kampove ostvarivati kontakte kroz održavanje kulturno-umetničkih aktivnosti, posebno turneja kulturno-umetničkih društava, sportskih aktivnosti i aktivnosti upoznavanja sa prirodnim odlikama naše zemlje.
Jedan od načina upoznavanja biće i poseta dijaspori i regionu u cilju afirmacije privrednog potencijala gradova i opština, a sa ciljem povratka u Srbiju.
Vlada Srbije donela je i Odluku o uspostavljanju saradnje između Grada Leskovca i Opštine Aristotelis u Opštinskoj zajednici Jerisos u Grčkoj u oblastima od zajedničkog interesa koje se odnose na turizam, kulturu, ekonomski razvoj i druge oblasti.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: