Vitman: Železnička muzejska celina doprineće savremenom izgledu uređenog potamišja

PANČEVO – Ljubitelji železnice, zajedno sa Gradom Pančevom i nadležnim institucijama kulture, pokrenuli su inicijativu da se na platou stare železničke stanice postavi jedinstvena železnička muzejska kompozicija.

“Ona će, na lep i originalan način, čuvati uspomenu na vreme kada je železnica saobraćala i zajedno sa rečnim saobraćajem bila pokretač i zamajac celokupnog privrednog i društvenog razvoja i života našeg grada”, kaže Maja Vitman menadžerka Grada Pančeva.

Vitman dodaje da je kompozicija ujedno i uspomena na staru industrijsku zonu Pančeva, koja se nalazila uz obalu Tamiša. Kompozicija koja se postavlja na plato stare železničke stanice sa tamiške strane, sačinjavaće parnu lokomotivu (vlasništvo Železničkog muzeja) i tri vagona koji su spomenici tehničke kulture i koji su pod zaštitom muzeja nauke i tehnike.

“Ovo će biti jedinstvena železnička kompozicija ne samo u Srbiji, već i u regionu. Zajedno sa zgradom stare železničke stanice, činiće lepu ambijentalnu celinu. Zgrada stare stanice je takođe proglašena za spomenik kulture, a uskoro se očekuje i uređenje njene fasade. Grad je već uredio nove staze i zelenilo oko same zgrade, tako da sada ovaj deo potamišja dobija novi izgled kako smo i obećali. Uslediće postavljanje novog dečjeg igrališta, kao i pratećeg mobilijara, što će za naše sugrađane, naročito za mališane, biti dodatni benefit”, kaže Maja Vitman uz jasnu poruku: “Srbija ne sme da stane!”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Maja Vitman (@maja.vitman)

 

Ova vest je deo projekta Vršac uživo koji se sufinansira iz budžeta Opštine Vršac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.