Potrošači u SAD koji se bore sa rastućom inflacijom suočavaju se sa još većim pritiskom zbog visokih cena govedine jer uzgajivači smanjuju stada stoke zbog suše i troškova hrane, što je odluka koja će smanjiti zalihe stoke barem za nekoliko godina, kažu ekonomisti.
Pad broja goveda, u kombinaciji sa visokim troškovima za druge proizvodne troškove, ilustruje zašto nedavni pad cena žitarica na nivoe koji nisu viđeni od početka sukoba u Ukrajini možda neće odmah dovesti do nižih cena hrane u prodavnicama.
Stočna hrana je najveća komponenta troškova uzgoja krava za juneće meso, tako da niže cene žitarica često pomažu da se smanje i krajnje cene mesa.
Ali kompanije iz mesne industrije, poput „Tyson Foods“, koje su u ponedeljak prijavile zaradu nižu od očekivane na Wall Streetu, moraju da plate višu cenu po grlu kada ih ima manje u ponudi. Prerađivači takođe plaćaju više za troškove ljudskog rada i gorivo.
Cene fjučersa na kukuruz pale su za 26 odsto otkako su u aprilu dostigle desetogodišnji maksimum pošto je sukob u Ukrajini izazvao zabrinutost oko globalnih zaliha. Cene su i dalje porasle za devet odsto u odnosu na pre godinu dana na oko šest dolara po bušelu.
Niže cene idu u prilog proizvođačima stoke, iako podaci američke vlade pokazuju da su uzgajivači 1. jula već smanjili stada za oko dva odsto u odnosu na godinu ranije na najniži nivo u poslednjih sedam godina.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.