KIKINDA – Poljoprivrednici u Kikindi ovogodišnju prolećnu setvu suncokreta i kukuruza započeće prvih dana aprila, dok su neki ratari šećernu repu već zasejali. S obzirom na to da su šećerane već objavile otkupnu cenu, kikindski poljoprivrednici ove sezone više parcela posvetiće slatkom korenu, ali će kukuruz i dalje biti najdominantnija kultura.
Petar Latinović iz Banatskog Velikog Sela kod Kikinde duže od četiri decenije bavi se proizvodnjom šećerne repe, ali i posle 40 godina proizvodnje nije odustao od slatkog korena. Uveliko traju pripreme za prolećnu setvu, mehanizacija je spremna, tako da će pored repe, Latinović sejati suncokret i kukuruz, prenosi RTV.
– Jesenas sam zasejao pšenicu, prihranio je, a ovog proleća sejaću šećernu repu na oko 60 jutara, kukuruz ću zasejati na oko 150 jutara, a suncokret na 120 jutara. Đubrivo je duplo skuplje, kupujem ga preko firme i to me košta 140.000 dinara po toni, to je zaista skupo. Neko je pripremio više đubriva, ali mislim da će pšenica biti skupa, kukuruz je već poskupeo, šta će biti u narednom periodu, videćemo – kaže Petar Latinović.
Ovogodišnja setva na severu Banata biće nešto drugačija u odnosu na prethodne sezone, imajući u vdu da su se poljoprivrednici opredeili i za kulture koje do sada nisu sejali, prateći pre svega cenovna kretanja na berzama.
– Ova godina je možda zanimljiva po tome što je dosta veliki interes za neke kulture koje nisu bile tipične poslednjih nekoliko godina, odnosno to su jari ječmovi, jara pšenica, ovas i kulture koje su bile skrajnute, verovatno zbog trenutne situacije sa đubrivom i visokim cenama inputa i svi razmišljaju kako mogu da urade alternativnu proizvodnju – objašnjava Robert Nemeš iz novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.
Uprkos tome što su se pojedini poljoprivrednici opredili da promene setvenu strukturu i veće površine posvete stočnoj hrani, suncokret i kukuruz ostaju najdominantnijji i ove sezone.
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.