Više od 600 pacijenata povratilo sluh uz kohlearne implante

BEOGRAD – Više od 600 pacijenata u Srbiji povratilo je sluh pomoću kohlearne implantacije, rečeno je danas na simpozijumu “Jubilej – 20 godina kohlearne implantacije u Republici Srbiji”.

Simpozijum koji se održava u Vrdniku otvorio je potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković, saopšteno je iz Pokrajinske vlade.

Kako se ističe u saopštenju, tokom dve decenije u Srbiji je preko 600 pacijenata dobilo takav implantat, čime im je omogućeno da trajno povrate čulo sluha, što je doprinelo nemerljivom unapređenju kvaliteta njihovih života.

Pre tačno 20 godina prva kohlearna implantacija urađena je u Novom Sadu, u Kliničkom centru Vojvodine, a danas se ona sprovodi i u kliničkim centrima u Beogradu i Nišu i na Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta “Dr Vukan Čupić”.

Kohlearna implantacija predstavlja tehnološki zahtevnu veštačku električnu stimulaciju samog ušnog živca, a sprovođenje tog postupka danas je za sve starosne grupe u potpunosti podržano i finansirano od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: