Više od 600 mrtvih u zemljotresu u Siriji i Turskoj (VIDEO)

U Turskoj je proglašen 4. nivo vanredne situacije koji podrazumeva da se zatraži i međunarodna pomoć.

Razoran zemljotres pogodio je rano jutros Tursku, tačnije u 4.17 časova po lokalnom vremenu, a je odneo više od 500 života. U Siriji takođe ima žrtava jer je epicentar zemljotresa bio na jugoistoku Turske, u graničnom pojasu sa Sirijom.

Prema najnovijim informacijama poginulo je više od 560, a povređeno više od 1.000 ljudi, saopštio je pomoćnik sirijskog ministra zdravlja Ahmed Damirije.

Za sada nije poznato da li ima državljana Srbije među stradalima ili povređenima.

Epicentar je bio u gradu Pazarcik u provinciji Kahramanmaras na dubini od 7 kilometara.

U Turskoj je proglašen 4. nivo vanredne situacije koji podrazumeva da se zatraži i međunarodna pomoć.

Tamošnja Agencija za katastrofe  je prvo saopštila da je u Adani, Adiamanu, Malatiji, Kahramanmarasu i Gaziantep poginulo 76 građana, a u Sanliurfi, Diarbakiru, Adani, Adiamanu, Malasiji, Osmaniji, Hataju i Kilisu povređeno je ukupno 440 ljudi, saopštio je AFAD.

U provinciji Malatja uništeno je više od 130 zgrada, a spasioci i građani pokušavaju da izvuku povređene iz ruševina.

 

– Situacija je veoma loša. Jesiljurt broji 350.000 stanovnika. Uništene su stare zgrade. Bolnica i hotel su u potpunosti uništeni. Imamo informacije da se srušilo najmanje 10 zgrada u kojima je bilo između osam i 20 stanova. Imamo probleme sa zgradama u centru, koje su starije od 20 godina. Sve dodatno otežava i sneg koji pada. Sve nam je potrebno. Nemamo dovoljno alata. Činimo sve da spasimo ljude iz ruševina, ali nam treba pomoć. Podigli smo šatore i sve što je neophodno. U saobraćaju je kolaps – rekao je Mehmet Cinar, gradonačelnik Jesiljurta u pokrajini Malatja.

 

U jednom turskom gradu pogođenom zemljotresom, desetine ljudi pokušavaju da pomere komade betona i metala i dozivaju zatrpane u ruševinama zgrada koje su na ivici potpunog kolapsa.

 

 

 

 

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: