NOVI SAD – Centralni motiv novog objekta razvijen je iz sedam originalnih svodova izvedenih u kombinaciji betona i uniformisane envelope od opeke.
Projekat za vinariju i destileriju sa ugostiteljskim i muzejskim prostorom Frug predstavlja rekonstrukciju postojećeg Navipovog kompleksa u Petrovaradinu koju potpisuje arhitektonskog biroa Enforma iz Kotora.
“Rekonstrukcija je definisana kroz savremeni arhitektonski izraz, ukomponovan u lokalni kontekst, koji svojim autentičnim izgledom u potpunosti transponuje sadržaj objekta.” – kaže za naš portal arhitekta Nikola Novaković koji je zajedno sa Markom Savićem i Đinom Prnjatom autor ovog projekta.
Rekonstrukciji postojećeg kompleksa prethodilo je uklanjanje trošnih objekata i silosa na parceli. Osnovni korpus postojećeg objekta, sa sedam svodova je zadržan kao centralni motiv iz kojeg se dalje razvijao novi objekat. Tačnije, dva likovno identična aneksa dodata su na bočnim stranama u vidu destilerije i vinarije.
Beton i envelopa od opeke
Arhitektonska intervencija se može definisati minimalističkim pristupom kroz upotrebu dva materijala. Beton kao postojeći materijal koji se zadržava na gornjem delu centralnog korpusa i uniformisana envelopa od opeke u prizemlju objekta koja povezuje anekse sa centralnim objektom
Mikrourbanizam objekta
Prizemlje centralnog dela predviđeno je kao ugostiteljsko gastronomski centar. Oni je tretirano kao mikrourbanizam unutar samog objekta tako da perforirani betonski kubusi figurišu kao mikrojedinice unutar glavnog entiteta.
Takav jedinstven plan i rešenje proisteklo je iz postojećih betonskih vinskih rezervoara. Oni su zadržani u njihovoj izvornoj formi, ali tretirani kao funkcionalne celine enterijera tako što su otvarani sa bočnih strana.
Potkrovlje objekta osmišljeno je kao izložbeni prostor gde bi se prezentovala istorijska geneza nekadašnje vinarije Navip, vinski putevi Vojvodine, kroz koje bi posetilac na kreativan i autentičan način otkrivao vinsku scenu ove pokrajine.
Parter inspirisan šampanjcem
Posebna pažnja data je na uređenju terena samog kompleksa, koji je takođe inspirisan vinom, tačnije šampanjcem. Formirani su pojasevi u vidu zelenih krugova u parteru, što upravo aludira na penušavost.
Ovaj multifunkcionalni plato je predviđen kao budući prostor za festivale vina i pića i prezentaciju gastronomske ponude iz Vojvodine i regiona.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.