Vina Pilato – Ljubav koja traje tri generacije

Autentična istarska vina kuće Pilato iz okoline Poreča već neko vreme poznata su među srpskim vinoljupcima. Vina iz aktuelnih berbi ove kuće, a koja pričaju priču o jednom bogatom teroaru koji omogućava da se sa jednakim žarom prave izvanredna vina i od autohtonih i od međunarodnih sorti, nalaze se i na našem tržištu. Zahvaljujući kući Team 4, sa ovim vinima nedavno su se, na vođenoj degustaciji, upoznali i naši vinski znalci.

U Lašićima, selu kod Poreča, Ivan Pilato posadio je mali zasad vinove loze i tako označio početak vinske priče koja traje već tri generacije. Oko 1960. godine Končeto Pilato nastavlja i širi proizvodnju, dok u devedesetim godinama Eliđo Pilato preuzima od oca posao i počinje sa većim ulaganjem u opremu, tehnologiju i širenje zasada. Vinarija osvaja zlatnu medalju na takmičenju Vinistra za Malvaziju 1994. godine, a dodatni vetar u leđa je bila zlatna medalja 2002. godine na nacionalnom ocenjivanju Vinovita kada je Chardonnay Pilato iz 2001. proglašen najboljim belim vinom Hrvatske.

Danas gazdinstvo Pilato ima oko 14 hektara sopstvenih i 4 hektara vinograda u kooperaciji, od čega oko 70% belih i 30% crnih sorti. Najviše gaje autohtone sorte Istre – malvaziju istarsku i teran, ali i internacijonalne sorte šardone, sovinjon blan, muskat beli, merlo i kaberne sovinjon. Svi vinogradi nalaze se na 250 metara nadmorske visine na crvenici (terra rossa) bogatoj boksitom i gvožđem, koja vinima daje izrazitu notu mineralnosti. Vinogradi su svi pod zaštitom kontrolisanog porekla.

Današnji podrum kuće Pilato ima kapacitet od 100.000 litara vina, a vinari najavljuju povećanje do 20 hektara zasada vinove loze i izgradnju novog podruma sa najnovijom tehnologijom.

Na čelu kuće je Eliđo Pilato, koji posao polako prepušta svojoj deci. Podrum vode sin Sanjin i ćerka Karin, a druga ćerka, Sanja, vodi vinsko-turistički deo posla, jer vinarija ima i vilu za smeštaj gostiju.

Malvazija 2021, sveže vino od grožđa sa najboljih položaja. Malvazija Sur Lie 2018 napravljeno je u ograničenoj proizvodnji od 2.000 boca i nakon maceracije od 24 sata i fermentacije u inoksu u barik buradima nastavilo je da odležava pola godine na sopstvenim kvascima. Cabernet Sauvignon iz iste berbe maceriran je 22 dana i nakon toga odležavao 12 meseci u drvenim sudovima od 500 litara, dok je Merlot 2018. maceriran dva dana kraće. Grande Cuvee 2015 ambiciozna je i zrela kupaža kaberne sovinjona i merloa uz mali dodatak terana, koja je odležavala u boci 3 godine pre izlaska na tržište. U mirisnom delu portfolija tu je Muška Bijeli 2021, sa 28 grama rezidualnog šećera.

Vina Pilato važan su deo istarske vinske scene, a na našem tržištu mogu se kupiti u svim prodavnicama iz lanca Vino i tako to.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.