SRBIJA – Jedno od omiljenih alkoholnih pića, širom Srbije i regiona je svakako rakija. Kada dođu hladniji dani, to je znak da kreće sezona pečenja rakije, a njen proces pravljenja je nemoguće ne osetiti.
Koliko je ovo piće cenjeno na našem području, govori činjenica da je rakija šljivovica upisana na UNESCO Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva kao element nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.
Međutim, osim šljivovice i viljamovka se izborila za svoje mesto, kako piše popularni sajt za hranu i piće “Taste Atlas”.
Po njegovoj rang-listi najboljih žestokih alkoholnih pića na svetu, rakija viljamovka se nalazi na prvom mestu!
Ona je ocenjena sa odličnom ocenom 4,5 od 5, samim tim prednjači ispred Reposado tekile, škotskog viskija Islay, lambanoga sa Filipina i džina.
Inače, viljamovka je poznata po svom kvalitetu, te spada u najkvalitetniju sortu kruške, ali i najpoznatiju. Ona sazreva u drugoj polovini avgusta, a njeni plodovi su vrlo krupni, čak do 230 grama.
“U ovom blagom i aromatičnom alkoholnom piću uživa nekoliko balkanskih zemalja, gde se on najčešće i proizvodi. Viljamovka se pravi od svežih, zrelih krušaka koje se fermentišu pre pečenja odnosno destilacije. Rezultat je na kraju bistar i bezbojan, dok obično ima intenzivnu aromu kruške, blag ukus i dugu, zagrevajuću završnicu. Viljamovka se tradicionalno koristi kao aperitiv”, piše na sajtu “Taste Atlas“.
Inače, interesantno je da pojedini ljubitelji ove rakije, prilikom pravljenja, ostavljaju celu krušku u flaši, objašnjavajući da to dodaje neku posebnu čar prilikom konzumacije.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.