logo transparend vojvodina uzivo

Vidljivo i iz Srbije: Za vikend nas očekuje pomračenje Meseca

Mesec nam je pružio neke zaista zadivljujuće prikaze neba, a vikend koji je pred nama donosi još jednu poslasticu. Mesec će 28. oktobra izvesti spektakularnu predstavu u vidu delimičnog pomračenja.

Ovog meseca, to čuveno svetlo će se zatamniti dok Mesec bude prolazio kroz Zemljinu senku, sa pomračenjem koje je rezultat toga vidljivo u većem delu istočne hemisfere. Ovo uključuje Evropu, Afriku, Aziju, Antarktik i Okeaniju. Takođe, moći će da se vide i iz nekih delova Severne i Južne Amerike.

In-The-Ski.org je napravio mapu koja pokazuje gde na planeti možete videti delimično pomračenje Meseca. Možda i dalje vredi pogledati gore, čak i ako niste u optimalnom području za gledanje.

Foto: In-The-Sky.org

Pomračenja Meseca je lako posmatrati; sve što treba da uradite je da izađete napolje i pogledate gore. Dvogled ili mali teleskop mogu poboljšati vaš pogled, ali nisu neophodni. Za najbolje gledanje, pronađite mračno mesto sa vedrim nebom.

Deo Meseca će biti unutar Zemljine tamnije unutrašnje senke, stvarajući karakteristični crvenkasti „krvavi mesec“. Iako će samo 6 procenata Meseca biti zaklonjeno, to će i dalje biti zapanjujući prizor.

Delimično pomračenje Meseca nastaje kada je samo mali deo Meseca prekriven Zemljinom senkom. Poravnanje Sunca, Zemlje i Meseca određuje šta je vidljivo ljudima na Zemlji.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.