“Videomedeja” od 14. do 16. oktobra u KC Svilara

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

NOVI SAD – Međunarodni video festival ”Videomedeja” biće održan od 14. do 16. oktobra 2021. godine u Kulturnoj stanici ”Svilara”, i to u duhu obeležavanja 25 godina postojanja Festivala. Tim povodom na konferenciji za novinare u Gradskoj kući govorili su član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić, predsednica Udruženja ”Videomedeja” Ivana Sremčević Matijević i PR tog Udruženja Marijana Topo. Kako je rečeno, ove godine ”Videomedeja” će okupiti umetnike iz preko 40 zemalja, a biće predstavljeno ukupno 58 radova.

“Festival će nas upoznati sa najznačajnijim umetnicima koji se bave video radovima, animacijom, dokumentarnom i kratkom filmskom formom, koji eksperimentišu na poljima zvuka, slike i novih informacionih tehnologija. Grad podržava ovaj program i drago nam je što je projekat Evropska prestonica kulture otvorio jednu novu dimenziju saradnje među umetnicima različitih profila i uopšte, među onima koji deluju na polju kulture. Rezultat te saradnje očituje se u kvalitetnim programima koji premašuju dosadašnje okvire. Čestitam ovaj značajan jubilej ljudima koji vode ”Videomedeju” i želim im da nastave da odolevaju izazovima i da im nikada ne ponestane motivacije i inspiracije, a Grad će biti tu da ih podrži”, naglasio je Dalibor Rožić.

Prema rečima Ivane Sremčević Matijević, ubuduće, ispred naziva Festivala stajaće ”internacionalni umetnički festival novih medija”, a tema ovogodišnjeg izdanja je ”Restart” s obzirom na velike promene u svetu koje se odražavaju i na video umetnost.

“Videomedeja je alternativna kulturalna manifestacija, koja ispoljava realan odraz društvenog stanja i pojedinca u odnosu na vladajuće sisteme i globalne politike, a kroz savremene umetničke forme iz celog sveta. To je festival različitih percepcija i drugačijih običaja, prvenstveno avangarde, a prikazanih kroz inovativne tehnologije i nove umetničke prakse”, istakla je Ivana Sremčević Matijević.

Glavni takmičarski program predstavlja selekciju radova, koji su izabrani na osnovu internacionalnog otvorenog konkursa, na koji je pristiglo oko 1000 radova.

Ove godine u revijalnom delu programa publika će imati priliku da vidi dugometražni igrani film ”Žurka” reditelja i scenariste Aleksandra Davića, dokumentarni film ”Videorestart” autorke Ivane Sremčević Matijević, a biće predstavljeno i 14 najboljih video radova, koji su nagrađivani u proteklih 25 godina.

Nagrada ”Sfinga” biće dodeljena za najbolji video rad, a nagrada ”Bogdanka Poznanović” za najbolji medijski projekat.

 

Tagovi:

Pročitajte još: