logo transparend vojvodina uzivo

Veterinari upozoravaju: Novogodišnji ukrasi mogu biti pogubni za kućne ljubimce! Evo šta da radite

Čak i zdravo četinarsko drvo krije u sebi mnogo opasnih detalja.

Mnogim vlasnicima verovatno će teško pasti nova saznanja o štetnosti uobičajenih ukrasa koji bukvalno mogu da presude psima.

Najvažnije je da budemo svesni rizika kojima izlažemo pse. Nije reč samo o sitnim detaljima na jelkama ili aranžmanima koje postavljamo na stolove, police i u druge delove stana. Čak i zdravo četinarsko drvo krije u sebi mnogo opasnih detalja.

Stoga su veterinari sastavili listu najčešće korišćenih božićnih ukrasa koji mogu imati negativne posledice na naše četvoronožne prijatelje.

Novogodišnja jelka

Zimzeleno drvce jedan je od simbola novogodišnjih i božićnih praznika. Jelka napravljena od veštačkih materijala je dobar izbor ukoliko ste pristalica ovakve dekoracije, ali mnogi vole pravo, živo drvo u domu, ali moraju biti svesni rizika kome izlažu ljubimca.

Iako većina živih zimzelenih stabala kao što su jela, bor i smrča, nisu toksični za pse, njihove iglice koje padaju mogu napraviti veliki problem vašem psu. One se mogu zabosti u šape, iritirati usta i izazvati stomačne tegobe, ako ih pas proguta u većim količinama. Stoga, ukoliko imate psa, odlučite se za njegovu dobrobit i nabavite veštačko drvo.

Foto: Envato

Lažni sneg

Neko voli da ukrasi jelku veštačkim snegom, ili njime posipa pojedine delove u domu. Ipak, veštački sneg može da sadrži neke sastojke koji su toksični za kućne ljubimce.

Da biste sprečili glavobolju u vezi sa mogućnošću trovanja veštačkim snegom koji lako može da završi u ustima i stomaku psa, izbegnite ovu dekoraciju, pa i lažne jelke posute ovim prahom.

Jestivi ukrasi

Dok mališani vole da vide čokoladne ukrase okačene o grane božićne jelke, ni u kom slučaju ih nemojte postavljati ukoliko imate psa.

Ako baš želite da imate jestive ukrase na jelki, nabavite one koji neće škoditi psu (medenjaci sa rogačem, keksići od smese koju i psi mogu da jedu i slično), ili postavite “zabranjene” ukrase visoko na jelki, ali isključivo ako ste sigurni da pas neće nastojati da ih dohvati.

Prirodna dekoracija

Neke ukrasne praznične biljke imaju različite nivoe toksičnosti, ali, ako ih pas gricne, u najbezazlenijem slučaju, u novogodišnjoj noći ćete lečiti ljubimca od dijareje.

Budite oprezni kad birate praznične biljke – božićna zvezda, božikovina, imela i bršljan mogu izazvati stomačne tegobe koje će vam zadati mnogo glavobolja.

Staklene kugle

Fine staklene kugle su najljepši ukras svake novogodišnje jelka, ali i najgora noćna mora ukoliko se razbiju, a ne stignete na vreme da pokupite krhotine.

Ako pas proguta deliće polomljenih staklenih kugli, to može da bude i bolno i opasno: osim rizika od posjekotina na šapama ili u ustima, moguć je i gori scenario, u vidu rana na grlu i unutrašnjih povreda.

Da biste zaboravili na strah od povreda, trovanja i svake druge nevolje u praznicima koji slede, osim navedenih mera prevencije, obezbedite psu miran kutak u stanu ukoliko pozivate prijatelje na večeru.

Psa prošetajte na vreme, ugodite mu u svemu i ne dopustite da se bilo čime povredi ukoliko na izvesno vreme bude morao da ostane sam, piše Telegraf.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.