logo transparend vojvodina uzivo

Veterani iz Karlovčića učestvovali na Đermu u Rumuniji

PEĆINCI – Veterani Kulturno-umetničkog društva “Karlovčić” učestvovali su proteklog vikenda na Međunarodnom festivalu – Čuvari tradicije “Đeram” u Nemetu u Rumuniji, koji je okupio brojne veterane i ljubitelje folklorne umetnosti iz različitih delova regiona.

Kako nam je rekao Vlastimir Zurković, predsednik društva i umetnički rukovodilac, tokom gostovanja, KUD “Karlovčić” je izveo dve igre iz svog repertoara – “Srem” i “Vlaške ige”.

“S obzirom da je festival Đeram revijalnog karaktera i da okuplja oko 50 društava iz Hrvatske, Repubike Srpske, Rumunije i Srbije, ovo je prilika da se prikaže i međusobno razmeni bogata srpska tradicija, ali i da se steknu nova poznanstva” – rekao je Zurković, i dodao da za nepune dve godine koliko postoji ovo društvo, veliku podršku od samog početka ima od Opštine Pećinci, ali i Saveta mesne zajednice iz Karlovčića.

Pored nastupa na festivalu, veterani iz Karlovčića iskoristili su priliku da obiđu i upoznaju se sa Temišvarom, jednim od najvažnijih kulturnih centara Rumunije. Tokom obilaska, posetili su značajne istorijske i kulturne znamenitosti, a Zurković dodaje da je gostovanje u Rumuniji bilo veliko iskustvo za članove, kao i da su ovakva međunarodna gostovanja od velike važnosti za očuvanje i promociju tradicionalne kulture.

Krajem maja veterani iz Karlovčića učestvovali su i na susretu veterana Čuvari tradicije “Đeram” u Bavaništu, zajedno sa kulturno-umetničkim društvima iz Belegiša, Putinaca, Temišvara i Bavaništa, a u oktobru ove godine biće domaćini ovom lepom festivalu.

Pročitajte još:

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.