logo transparend vojvodina uzivo

,

Vesić: Sledeće nedelje tender za uređenje 20 odmorišta na auto-putevima

BEOGRAD – Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić rekao je danas da će tokom naredne nedelje Putevi Srbije u saradnji sa Ministarstvom građevinarstva raspisati tender za uređenje 20 odmorišta koji se nalaze na postojećim auto-putevima.

„Želja nam je da izabranih 20 odmorišta pretvorimo u zelene pumpe, tako da će jedan deo odmorišta biti namenjen za pumpu sa brzim elektropunjačima. Takođe, biće dozvoljeno da pobednici na tenderu na tom mestu postave prodavnicu, odnosno kafić, kao i ostale sadržaje bilo koje druge benzinske pumpe“, rekao je Vesić za Tanjug.
On je pozvao sve koji žele da učestvuju na tenderu da se jave, i istakao da su otvoreni za domaće i strane kompanije.
„Želimo da veoma brzo dobijemo zelene pumpe, kako bismo imali infrastrukturu koje druge zemlje EU nemaju“, naglasio je ministar.
Naveo je da očekuje da se u narednom periodu postavi novih 200 punjača na auto-putevima, čime će se Srbija izjednačiti sa zemljama koje imaju najrazvijeniju infrastrukturu u Evropi, kada su u pitanju elektro punjači, kao i da je to jedan od ciljeva Ministarstva.
Vesić je dodao da će Ministarstvo građevinarstva inicirati Izmene i dopune zakona o korišćenju javnih dobara na osnovu koga će tražiti nove subvencije za korisnike električnih vozila prilikom korišćenja auto-puteva.

„Oni koji su od prve do četvrte kategorije, na osnovu Izmene zakona, ukoliko bude usvojen na Skupštini, dobiće 13 odsto popusta na korišćenje auto-puteva, dok će oni koji su četvrta kategorija ostvariti popust od 10 odsto“, rekao je ministar.
Vesić ističe da na taj način žele da stimulišu vozače, kao što država i radi stimulacijom u iznosu od 5.000 evra za kupovinu električnih automobila.
„Želimo da doprinesemo kako bi se ljudi lakše odlučili da koriste ovu vrstu vozila“, naveo je Vesić.
Kada se radi o solarnim panelima, Vesić kaže da su do sada postavljeni na upravnoj zgradi Puteva Srbije i naplatnim stanicama u Pećincima, Inđiji i Sremskoj Mitrovici, a da će u budućnosti biti postavljeni na svim naplatnim stanicama.

„U sklopu proširenja 26 naplatnih stanica na Moravskom koridoru i auto-puta od Rume do Šapca planirana je instalacija solarnih elektrana na svakoj od njih“, rekao je on.
Vesić podseća da trenutno imamo osam brzih elektro punjača na putevima, a da je u toku tender za još 10 njih.
Podsetio je da je Izmenama i dopunama zakona o izgradnji uvedena obaveza do kraja naredne godine za sve koji imaju regularne pumpe na auto-putevima, da na određeni broj mesta za točenje goriva moraju da imaju elektro punjač, tako da će i postojeće pumpe imati te punjače.
„Kada sve to budemo završili Srbija će imati dobru infrastrukturu za vozila na električni pogon“, istakao je on.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.