Vesić sa ministrom Beštom o unapređenju saradnje sa Francuskom

BEOGRAD – Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić razgovarao je danas sa francuskim ministrom zaduženim za spoljnu trgovinu, ekonomsku promociju i francuske državljane u inostranstvu Olivijeom Beštom o dodatnom unapređenju saradnje dve zemlje, posebno u oblasti saobraćajne infrastrukture.

Ministar Vesić je podsetio da Srbiju i Francusku vežu višedecenijski dobri, prijateljski odnosi, politički i ekonomski, te da u Srbiji već uspešno posluje jedan broj francuskih kompanija.
Dodao je da su upravo kompanije iz Francuske angažovane na nekim od najvažnijih projekata u Srbiji na izgradnji beogradskog metroa, postrojenja spalionice u Vinči, a da je Vansi koncesionar aerodroma „Nikola Tesla“.

„Naši ekonomski odnosi su napredovali u poslednjih nekoliko godina. Francuska agencija za razvoj u Srbiji učestvuje i u realizaciji projekta LIID, u okviru kojeg je opredeljeno više od 300 miliona dolara za razvoj lokalnih samouprava“, rekao je on i podsetio da u Srbiji godinama posluje kompanija Šnajder Elektrik.
Srbija, kako je naglasio u razgovoru sa francuskim kolegom, želi da postane saobraćajno čvorište u regionu, ali i šire.
Upravo zbog toga, radi se na izgradnji nastavka brze pruge do Subotice, i dalje do Budimpešte, planira gradnja brze pruge do Niša i dalje ka Skoplju, kao i Zagrebu, Ljubljani, Beču i Milanu, uz obnovu više od 2.000 kilometara pruga, dok se gradi više od 800 kilometara auto-puteva i brzih saobraćajnica.
Vesić je pozvao i farncuske kompanije da učestvuju na budućim tenderima, pre svega u oblasti železničke infrastrukure.
„U biznisu nema prijateljstva, ali Francuska jeste naš prijatelj i uvek ste dobrodošli u Srbiju“, poručio im je Vesić.
Takođe, ukazao je i da nacionalni avio-prevoznik „Er Srbija“ jedna od najbrže rastućih u regionu – prevozi sve veći broj putnika i širi mrežu destinacija, dodajući da je kompanija veoma zadovoljna saradnjom sa francuskim Erbasom i ATR-om.

Bešt je ocenio da francuske invescitije u Srbiji ranije nisu bile u skladu sa tradicionalnim prijateljstvom dve zemlje, zbog čega je predsednik Emanuel Makron 2019. godine formulisao Strategiju za Zapadni Balkan, u čijem je središtu upravo Srbija.
„Želimo da nastavimo saradnju u tom duhu i želimo što brži pristup Srbije Evropskoj uniji“, poručio je Bešt.
Naveo je da postoji zaniteresovanost francuskih kompanija za ulaganja u oblasti avio-saobraćaja, te primetio da bi „Er Srbija“ mogla da bude važno vazdušno čvorište jugoistočne Evrope.
Vesić i Bešt su razgovarali i o mogućnostima za saradnju i ulaganja, kada je reč o izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.
„Svi naši zajednički projekti pomažu dalji razvoj Srbije, kako bi bila ključna zemlja u regionu, kada postane punopravni član EU“, zaključio je Bešt.
Sastanku u Vladi Srbije prisustvovao je i ambasador Francuske Pjer Košar, a nakon susreta dvojice ministara, Vesić se susreo i sa predstavnicima udruženja francuskih kompanija – MEDEF.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.