logo transparend vojvodina uzivo

Vesić: Ravnomerno razvijamo Srbiju, rekonstruišemo i lokalne puteve

POŽAREVAC – Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić obišao je danas radove na rekonstrukciji puta Ram – Bratinac i najavio da će sledeće godine biti urađena i deonica do naselja Salakovac.

Ministar je istakao da je za Srbiju rehabilitacija lokalnih puteva podjednako važna kao i izgradnja autoputeva i brzih saobraćajnica. “Želimo da se zemlja ravnomerno razvija, ali nije moguće do svakog mesta uraditi autoput i brzu saobraćajnicu, zbog čega smo ove godine, kao nikada do sada, izdvojili oko 300 miliona evra u održavanje i rehabilitaciju postojećih puteva”, rekao je Vesić. Naveo je da se put između Bratinca i Rama dužine 23 kilometra rekonstruiše na predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića i da je ovaj put “najbrža veza Požarevca do tvrđave Ram”, te najavio da će sledeće godine biti urađena deonica do Salakovca što znači da će taj putni pravac, ukupne dužine skoro 30 kilometara, potpuno biti rekonstruisan. Takođe, naveo je da će biti rešeno i pitanje podvožnjaka na trasi puta Bratinac-Ram koji, kako je rekao, odavno nije kako treba i ne odgovara kamionima koji tuda prolaze. “To ćemo naknadno rešavati, ali ono što je najvažnije to je da možemo sada da odvojimo novac za rekonstrukciju i ovakvih puteva, a ovaj put ne košta malo, više od 500 miliona dinara”, rekao je Vesić.

Kada je u pitanju Požarevac, ministar je rekao da je najvažnije to što je počelo asfaltiranje Dunavskog koridora, od autoputa Beograd-Niš prema Požarevcu. Vesić je najavio je da će do kraja sledeće godine biti završena kompletna deonica do obilaznice oko Požarevca tako da će taj grad krajem 2024. biti povezan na autoput Beograd-Niš i podsetio da je ove godine Šabac povezan na autoput, a da će u novembru Kruševac biti povezan na autoput, a sledeće godine i Kraljevo i Loznica. Istakao je da se sve više regionalnih centara povezuje na mrežu naših autoputeva i brzih saobraćajnica jer to znači život za te gradove i dodao da svaki autoput, brza saobraćajnica i pruga znače nove investicije i nova radna mesta jer svaki investitor traži da bude dobro saobraćajno povezan. “Ono što je važno za Požarevac, a što se ne radi na samoj teritoriji tog grada, je to što smo sada radili put na potezu Pančevo-Bavanište, sredićemo i most, a onda ćemo sa smederevske strane raditi taj put koji je jedina veza između južnobanatskog i podunavskog regiona, odnosno veza Smedereva i Požarevca sa Kovinom i Pančevom”, rekao je Vesić.

Ministar je naveo da je posebno značajno za ovaj kraj da će Srbija da razgovara sa Rumunijom o izgradnji mosta preko Dunava i dodao da će struka utvrditi da li će se graditi kod Velikog Gradišta ili Golupca. “Napravili smo radnu grupu i stručnjaci će utvrditi gde most treba da se nalazi, ali taj most je suštinski važan, jer će omogućiti bolju vezu tog dela Srbije sa Rumunijom”, rekao je Vesić. Politika predsednika Vučića, dodao je ministar, je da svako mesto u zemlji bude dobro saobraćajno povezano jer je predsednik još 2012. godine odlučio da razvija privredu Srbije kroz izgradnju saobraćajne infrastrukture koja je osnov za strane investicije i razvoj privrede. “Koliko se više ulaže u saobraćajnu infrastrukturu dovoljno govori podatak da će ove godine u Srbiji biti ugrađeno oko 6,5 miliona tona asfalta dok je 2013. bilo ugrađeno nešto više od dva miliona tona asfalta”, naglasio je Vesić. Ministar je naveo da ima mnogo puteva koji nisu u dobrom stanju, ali da ćemo, ako svake godine radimo deo po deo, u narednom periodu uraditi veći deo tih puteva, te dodao da je plan da se u narednim godinama, kroz kredit sa Svetskom bankom ili Evropskom investicionom bankom, reši veći broj regionalnih i lokalnih puteva jer su oni podjednako važni koliko autoputevi i brze saobraćajnice.

Gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović je u ime Grada zahvalio predsedniku Vučiću, resornom ministarstvu i ministru Vesiću na rekonstrukciji puteva u tom kraju. “Raduje nas činjenica da smo konačno krenuli sa rehabilitacijom puta Bratinac-Ram, ali je izuzetno lepa vest koju smo čuli od ministra Vesića da ćemo sledeće godine krenuti i sa rehabilitacijom puta Bratinac-Salakovac”, rekao je Pavlović. On je istakao je da je put Bratinac-Ram posebno značajan za grad Požarevac zbog toga što, kako je naveo, povezuje više naselja koja su naslonjena uz Mlavu i Dunav, što tuda veliki broj građana iz Požarevca putuje u elektroenergetski centar termoelektrane Kostolac B i što ta saobraćajnica povezuje buduću brzu saobraćajnicu sa značajnim turističkim destinacijama – arheološkim nalazištem Viminacijum i Ramskom tvrđavom. U obilasku radova sa ministrom Vesićem bili su direktor JP “Putevi Srbije” Zoran Drobnjak i njegov pomoćnik Ivan Tejić.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.