logo transparend vojvodina uzivo

Vesić: Počelo postavljanje saobraćajnih znakova koji upozoravaju na pogrešan smer

BEOGRAD – Zbog učestalih slučajeva vožnje u pogrešnom smeru na auto-putu, jutros je počelo postavljanje dodatnih saobraćajnih znakova koji će vozače upozoravati da voze u suprotnom smeru, izjavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

„Zbog učestalih slučajeva, za koje verujem da uglavnom nisu slučajni, doneli smo odluku da postavimo još jedan znak kako bi vozači bili dodatno upozoreni da voze pogrešnim smerom, iako svuda već sada postoji jasna signalizacija, postavljena u skladu sa zakonom“, rekao je Vesić gostujući na TV Prva.

Prema njegovim rečima znaci su većih dimenzija od standardnih i na njima uz obeležje za jednosmeran pravac, stoji i jasna poruka da se vozi u suprotnom smeru.

„Na njima vrlo jasno piše da je to pogrešan smer, ali se bojim da većina koja vozi u pogrešnom smeru, to čini namerno, jer učestvuje u nekim igrama izazova. Tako ugrožavaju svoju, ali bezbednost drugih učesnika u saobraćaju i to je pojava sa kojom ćemo kao društvo morati da se izborimo“, rekao je Vesić.

Odluka o postavljanju dodatnih znakova doneta je odmah posle slučaja na auto-putu kod Obrenovca, a dugoročno rešenje biće pokrivanje svih auto-puteva kamerama.

„Imamo i sada kamere na auto-putevima, ali ne svuda. Ako uspemo da pokrijemo veći deo auto-puta kamerama vozači bi na displejevima dobijali upozorenje da se dešava da neko vozi suprotnim smerom na auto-putu“, rekao je Vesić.

Dodao je da bi tako mogli da unapred dobijaju i informacije o eventualnim udesima ili prirodnim nepogodama, kako bi usporili.

Vesić je istakao da je to proces koji će trajati godinama jer je neophodno da se urade projekti, da se na tenderima nabavi oprema, urade softverska rešenja ali će se to, kako je rekao, sve raditi i već je izdat nalog da se pripremaju projekti.

Ukazao je da, s obzirom na veličinu dodatnih znakova, niko neće moći da kaže da nije video upozorenje.

„Nadam se da ćemo uspeti da rešimo ovaj problem, iako se bojim da neki to rade svesno ugrožavajući svoj i tuđe živote“, rekao je on.
Radnici „Puteva Srbije“ jutros su postavili znakove na petlji Surčin, a pomoćnik ministra za drumski saobraćaj Miroslav Alempić kazao je da se ovi znaci sada postavljaju na 10 petlji u zoni Beograda.

„Ovde su postavljene četiri table, koje jasno pokazuju pogrešan smer. Ovo je veća signalizacija, znaci su dimenzija 1,5 sa 2,5 metara i na njemu se jasno vidi da je to zabranjen smer“, rekao je Alempić.

Dodao je da će dodatni znakovi upozorenja biti postavljeni širom Srbije, iako su, kako je napomenuo, svi putevi obeleženi u skladu sa zakonom, i nijedan se ne pušta u saobraćaj bez neophodne signalizacije.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.