Vesić: Krajem juna završetak deonice B, rok ne bi trebalo da je pod znakom pitanja

Goran Vesić
BEOGRAD- Svi građevinski radovi na deonici B obilaznice oko Beograda trebalo bi da budu okončani do 15. juna, a ona da bude zvanično otvorena tokom juna, izjavio je za “Politiku” ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i istakao da aktuelna slika sa terena ukazuje da taj rok ne bi trebalo da bude pod znakom pitanja.

Vesić je naveo da su na delu od tunela “Straževica” do Bubanj potoka izgrađeni najkompleksniji objekti, a veliki deo nove trase auto-puta je asfaltiran od čega je deo obeležen horizontalnom saobraćajnom signalizacijom.

Jedan od delova gde trenutno vrvi od majstora je tunel “Beli Potok” čija je gradnja nedavno završena, piše “Politika”. Kako je nedavno na Fejsbuku izvestio ministar Vesić, posle asfaltiranja u tunelskim cevima nastavlja se opremanje tunela, postavljanje rasvete, sređivanje zidova… Ubrzo će, kako je najavio, biti završeno i asfaltiranje ispred ulaznog i izlaznog portala tunela čime će ti delovi biti spojeni sa već urađenih 9,6 kilometara auto-puta od tunela “Straževica” do petlje “Bubanj potok”.

“Svi radovi se nalaze u završnoj fazi, izvode se planiranom dinamikom, osim radova na kraku ka Beogradu, na petlji ‘Bubanj potok’, koji će biti nastavljeni i nakon otvaranja deonice za saobraćaj, koje se očekuje u toku juna”, navode u “Putevima Srbije”.

Do završetka kraka ka Beogradu, vozilima nosivosti manje od 3,5 tone biće omogućeno isključenje sa petlje “Bubanj potok”, preko mosta koji vodi ka budućem tunelu ka Pančevu, odakle će se preko saobraćajnog kraka skretati levo ka Beogradu. Sektor 6, od Straževice do petlje “Bubanj potok”, dugačak je 9,6 kilometara, deo je deonice B obilaznice koja se gradi godinama.

Početak poslednjih radova na deonici B od Ostružnice ka Bubanj potoku svečano je obeležen u julu 2018. kada je najavljeno da će sav posao do nove petlje kod Bubanj potoka, koji su dobili “Pauer Čajna” i “Azvirt”, biti gotov za tačno 36 meseci, odnosno do leta 2021. Da je to ambiciozan rok, postalo je jasno vrlo brzo, piše “Politika”.

Kompletan sektor 4 od Ostružnice od Orlovače, dug oko 7,7 kilometara, u saobraćaj je pušten u toku 2021, a sektor 5, dug 3,1 kilometar, sa drugom tunelskom cevi “Straževica”, pušten je u saobraćaj tek uoči prošlog leta. “Petica”, iako najkraća, kako su naveli u “Pauer Čajni” prošlog leta, bila je najkomplikovaniji sektor koji oni rade, jer su na njoj morala da se grade dva visoka vijadukta od po 30 metara, most koji premošćuje dolinu Kijevskog potoka i most koji premošćuje dolinu Topčiderske reke.

Osim toga, rokove na potezu od Ostružnice do Bubanj potoka su, naveli su tada u kineskoj kompaniji, pomerani i zbog nepredviđenih okolnosti i izazova na terenu. Među njima je bilo rešavanje problema kod petlje “Avala” u čijoj neposrednoj blizini su naselja Rakovica Selo i Beli Potok – problem u vezi sa kanalizacijom i fekalnim ispustima koji su se decenijama slivali u ovaj deo trase sektora 6, kao i pitanje eksproprijacije i raseljavanja u tom delu. Kada konačno u saobraćaj bude puštena cela deonica B do Bubanj potoka, to svakako neće biti kraj radova na saobraćajnom prstenu oko prestonice.

Vesić za “Politiku” kaže da Saobraćajni institut CIP projektuje deonicu C, od Bubanj potoka do Pančeva, a projektovanje bi trebalo da bude završeno do marta sledeće godine. “Deonica je duga 31 kilometar sa kombinovanim drumsko-železničkim mostom. Najpre se projektuju tuneli ‘Leštane’, oko 1.000 metara, i ‘Bubanj potok’, oko 1.600 metara dužine. Sa kineskom kompanijom ‘Pauer Čajna’ potpisan je memorandum pre više godina za izgradnju sektora C.

Da li će ‘Pauer Čajna’ biti izvođač i na poslednjoj deonici obilaznice od Bubanj potoka do Pančeva još uvek ne znamo kao i kada će biti novca u budžetu da se ovaj poslednji deo obilaznice završi”, precizirao je Vesić. Most kod Vinče je vrlo bitan, jer će se izgradnjom železničkog koridora na obilaznici konačno steći uslovi da se trajno iz centra grada izmesti transport opasnih materija koje se kroz gradske železničke tunele noću “privremeno” prevoze već gotovo pet godina, odnosno od jula 2018. godine.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: