logo transparend vojvodina uzivo

,

Vesić: Konverzija bez naknade donosi odmah 88 miliona evra novih investicija

BEOGRAD – Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (MGSI) Goran Vesić izjavio je danas da se u Srbiji trenutno na lokacijama gde je moguće izvršiti konverziju bez naknade planiraju investicije od 88 miliona evra, posle samo osam meseci od početka primene zakona.

„To je skoro tri puta više od 30 miliona koliko je Srbija zaradila za 12 godina primene instituta konverzije uz naknadu“, napisao je Vesić na svom Fejsbuk profilu.

Vesić je naveo da pojačana građevinska aktivnost, nova radna mesta i nastavak ulaganja uprkos izazovima i ratu na tlu Evrope, pokazuju koliko su važne usvojene izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji.

Prema njegovim rečima, jedna od najvažnijih odredbi izmenjenog zakona odnosi se na mogućnost konverzije zemljišta bez naknade čime je oslobođen potencijal za ulaganje na preko 5.000 lokacija u zemlji.

„Najnovije istraživanje Nacionalne alijanse za lokalni i ekonomski razvoj (NALED) pokazalo je da čak 66 odsto onih koji su podneli zahtev za konverziju planiraju da ulažu u širenje proizvodnih kapaciteta. Upravo je nemogućnost da urade konverziju zemljišta mnogim kompanijama bila najveća prepreka za širenje svojih kapaciteta i dalja ulaganja“, napisao je Vesić.

Dodao je da svega 25 odsto onih koji su podneli zahtev planira da gradi stambene objekte, što je kako je naglasio najbolji odgovor svima koji su optuživali da se ovaj zakon donosi isključivo zbog izgradnje novih stambenih blokova na atraktivnim lokacijama.

„Sada je jasno da kompanije koje su sprovele konverziju bez naknade ulažu pre svega u proizvodnju“, napisao je ministar.

Kaže i da je čak 90 odsto privrednika zadovoljno usvojenim izmenama i dopunama ovog zakona i navodi da će one imati pozitivan uticaj na njihovo poslovanje.

„Za samo osam meseci postigli smo značajne rezultate koji su posledica izmena ovog zakona“, rekao je Vesić.

On je naveo i da je procena da je u 2023. ukupna vrednost izvedenih građevinskih radova u odnosu na 2022. porasla za 16,1 odsto u tekućim cenama.

Nominalna prosečna neto zarada u građevinskoj industriji u decembru 2023, kako je precizirao, iznosila je 87.128 dinara u odnosu na 78.574 dinara u decembru 2022. godine što predstavlja rast od 11 odsto.

„Povećali smo broj izdatih građevinskih dozvola, uprostili i ubrzali procedure, povećali transparentnost i pružili dodatnu sigurnost investitorima. Vreme je najbolji pokazatelj ispravnosti odluka koje donosite u politici. Srećan sam što je vreme demantovalo sve ‘neverne Tome’ koji su napadali ovo zakonsko rešenje stavljajući jeftini populizam ispred potreba privrede i države. Idemo dalje!“, napisao je Vesić.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.