Vesić: Er Srbija beleži rekordne rezultate, vraća državi 20 miliona evra

BEOGRAD – Er Srbija beleži rekordne rezultate i  jedna je od najsnažnijih regionalnih avio-kompanija u ovom delu Evrope, izjavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i istakao da će srpski avio-prevoznik zbog dobrih poslovnih rezultata ove godine vratiti državi 20 miliona evra.
Ministar je objavio na društvenim mrežama da je Er Srbija u prvih šest meseci ove godine postigla rekordne rezultate u više parametara.
Naveo je da je samo u prva dva kvartala tekuće godine srpska nacionalna avio-kompanija prevezla oko 1,7 miliona putnika što je, dodao je, za 87 odsto više nego prošle godine, odnosno za 59 odsto više u odnosu na do sada rekordnu pretpandemijsku 2019. godinu.
U odnosu na ukupan broj putnika koji su putovali preko beogradskog aerodroma, udeo putnika Er Srbije je oko 50 odsto, odnosno jedna polovina, a samo u junu, tržišni udeo putnika te kompanije na beogradskom aerodromu bio je 55 odsto, rekao je Vesić.
Precizirao je da je u pomenutom periodu Er Srbija obavila ukupno 19.181 let što je, istakao je, 63 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, odnosno 38 odsto više nego za prvih šest meseci 2019. godine.
Kao efekat dobrog operativnog poslovanja, zabeležen je i rekordan finansijski rezultat, naglasio je Vesić i dodao da je srpska nacionalna avio-kompanija, prema preliminarnim finansijskim izveštajima, u prvih pola godine zabeležila profit od 22,4 miliona evra, što je praktično na nivou profita za celu 2022. godinu.
Ministar je istakao da će, zahvaljujući tome, Er Srbija već tokom ove godine Republici Srbiji uplatiti 20 miliona evra, po osnovu sredstava primljenih kroz postupak dokapitalizacije.
Naglasio je da je Er Srbija ponos naše zemlje i najbrže rastuća regionalna kompanija u ovom delu Evrope koja prošle godine nije primila ni dinar subvencije iz budžeta.
Vesić je napomenuo da njeni odlični rezultati predstavljaju potvrdu ispravnosti odluke predsednika Srbije Aleksandra Vučića o osnivanju nove nacionalne avio-kompanije.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.