Veliki planovi za urbani razvoj grada – Salajka postaje moderno naselje

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Grad Novi Sad oglasio je na javni uvid nacrt dva plana detaljne regulacije za deo Salajke i južnog područja od državnog puta A1 (E-75), gde se planira formiranje novih poslovnih zona.

Prvi plan detaljne regulcije odnosi se na deo Salajke, na području koje se nalazi severno od Partizanske ulice. Prostor koji je prdmet plana već pripada širem gradskom području i obuhvata povšinu od 37 hektara.

Kako se navodi u nacrtu, Salajka je nekada bio prostor većinom naseljen stanovništvom koji su se bavili poljoprivredom. Međutim, tokom vremena došlo je do velikih promena, pa sada u ovom delu Novog Sada žive ljudi koji se bave poslovnim i intelektualnim delatnostima, a poljoprivrednika gotovo da i nema. Zbog ovih demografskih promena pristupilo se izrdi plana detaljne regulacije kako bi se stanovništvu obezbedili neophodni sadržaji u što kraćem vremenskom roku.

Foto: PrtSc/Google maps

Područje je podeljeno na dve celine.

  • Severna celina, koja se nalazi između ulica Teodora Mandića, Temerinske, Šakaške i Sentandrejkog puta planirano je za izgradnju sadržaja iz domena javnih službi – predškolska ustanova, škola, sportski centar, kompleks za potrebe državnih organa, opštegradski i linijski centri i poslovanje na ulaznim pravcima.
  • Druga, južna celina, smeštena između gore pomenutih ulica, većim delom je planirana kao područje namenjeno porodičnom stanovanju. Jedino uz zonu Sentandrejskog puta, u planu je zadržavanje već postojećih komercijalnih objekata i formiranje nove poslovne zone.

Kada je u pitanju izgradnja novih sadržaja, planirano je da se između ulica Teodora Mandića i Šajkaške podigne novi sportski centar za stanovnike Salajke. Centar će, prema navodima iz nacrta, biti podeljen na dva dela i sadržaće pored terena, imati i prostore koji su namenjeni za odmor i rekreaciju.

Foto: Pixabay/patrizio1948

Istočno od sportskog centra u planu je proširenje objekta koji služi kao kompleks državnih službi što će zavisiti od budućih potreba stanara na ovom području. Takođe, u planu je i da se uz kompleks srednje škole u Ulici Teodora Mandića izgradi nova predškolska ustanova. Planirana struktura novog objekta je P+1, mada je predviđena i mogućnost da objekat bude struktrue P+1+Pk, a u planu je da se u prizemlju objekta obavlja smeštaj dece, a u potkrovlju administrativne delatnosti.

Na kraju, posebna pažnja posvećena je objektima u Temerinskoj ulici 117-119, koji su označeni kao industrijski objekti sa spomeničkim svojstvima. U planu je da se u ovim objektima u budućnosti formira prostor za odvijanje poslovnih i kulturnih delatnosti uz očuvanje autentičnosti objekata.

Tagovi:

Pročitajte još: