Večita dilema: Da li je zdravo jesti viršle?

Viršle su mnogima omiljeno jelo, a ipak mnogima jelo koje izbegavaju u velikom luku.

Biršle ne moraju biti nezdrava hrana, iako na tržištu postoje viršle niske nutritivne vrednosti koje su zapravo nezdrave. Ipak, postoje viršle koje su kvalitetne i prelaze 90% sa udelom mesa, a opet na tržištu se mogu naći i vegetarijanske viršle koje u sebi imaju 0% mesa.

Zato viršle, kao i svako drugo jelo koje sadrži meso, ne morate odmah tretirati kao nezdravu hranu, prvo se informišite o sastavu viršle, pa će vas zanimati kako da skuvate viršle da zadrže sve njihovu nutritivnu vrednost.

Morate znati vrlo jednostavan trik kako da skuvate viršle da ne popucaju ili prekuvaju tokom kuvanja.

Trik je u tome što su viršle zapravo male ili velike i ne morate da ih kuvate, već ih samo oparite. Sada se već pitate, pa kako to da se viršle ne kuvaju?

Kako kuvati viršle?

Postoje dva načina kuvanja viršle u zavisnosti od toga da li to radite u slanoj ili neslanoj vodi. Ako u vodu stavite so, pustite da voda proključa, a posle ključanja viršle stavite u vrelu posoljenu vodu na pet minuta. Nije potrebno da ih kuvate u vrućoj vodi, već ih samo pet minuta držite poklopljene u slanoj vrućoj vodi. Drugi način kuvanja viršle je stavljanje viršle u hladnu vodu tako što ćete ih potopiti u vodu i preliti vodom.

Uključite izvor toplote i sačekajte da voda proključa. Nakon što voda proključa poklopite šerpu poklopcem i ostavite viršle u toj vrućoj vodi naredna dva do tri minuta.

Na ova dva načina, vaše viršle neće popucati, zadržaće svoj ukus i sočnost i biće kuvane.

Iako smo svi naučeni da kuvamo viršle nakon ključanja vode najmanje tri do četiri minuta, to zaista nije neophodno jer će topla voda obaviti toplotnu obradu u poklopljenom loncu baš kao što ste vi kuvali ta tri do četiri minuta.

U zavisnosti od toga da li volite kuvane ili pečene viršle i ako odlučite da ih ovog puta ispečete na tiganju, zapamtite da viršle ne treba dugo termički tretman da bi bile spremne za jelo.

Najbolje je viršle prepoloviti po dužini, a gornje zaobljene delove zarezati na nekoliko mesta kako ne bi popucala nego se rastvorila.

I vizuelno će izgledati bolje. Kao i kobasice koje su tanke, viršle ne treba dugo da se peku, kao što se ne moraju dugo kuvati, u stvari, uopšte ne moraju da se kuvaju. Kako se kuva viršle ili kako se peku viršle nije teško naučiti, a obrok se može brzo pripremiti ako dodate povrće i salatu koju volite. Birajte viršle koje ne sadrže puno masnoće sa visokim sadržajem mesa i zablude o nezdravom obroku nemaju osnova, majonez i kečap ne dodajete viršle, jer su majonez i kečap prava nezdrava hrana.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.