Varhelji pisao premijerki Brnabić: Vidim mnogo dobrih stvari u predlozima medijskih zakona

SRBIJA – Dva predloga medijskih zakona – Zakona o informisanju i medijima i Zakona o elektronskim medijima, naći će se u petak 20. oktobra pred članovima Vlade na redovnoj sednici

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji uputio je pismo predsednici Vlade Republike Srbije Ani Brnabić, u kome pohvaljuje završetak rada na predlozima medijskih zakona. U pismu koje je upućeno premijerki Brnabić, naveo je da je reforma medijskog zakonodavstva „ključ napretka u oblasti slobode izražavanja“.

On je u pismu dodao i da eksperti Evropske komisije već pristupaju uporednoj analizi predloga zakona, u skladu sa evropskom praksom. Prema njegovim rečima, Evropska komisija će poslati analizu u pisanoj formi i nada se da će biti od koristi u procesu usvajanja ovih predloga zakona. Komesar Varhelji podvukao je da ohrabruje Vladu Srbije da „ugrabi priliku“ i završi do kraja ovaj proces, „kako bi svi naši napori bili pozitivno ocenjeni u godišnjem izveštaju“.

Varhelji je naveo da je, u cilju zaštite medijskog pluralizma i fer konkurencije, neophodno da postoje zaštitni mehanizmi kada je reč o medijma koji su vlasništvu državnih preduzeća, naglašavajući da je to veoma kompleksno pitanje, te da mehanizmi treba da budu sadržani u zakonodavstvu.

– Još jednom, naglašavam da cenimo rezultate koje ste postigli i spremni smo da nastavimo zajednički rad na reformama u danima koji su pred nama – napisao je Varhelji. Dva predloga medijskih zakona – Zakona o informisanju i medijima i Zakona o elektronskim medijima, naći će se u petak 20. oktobra pred članovima Vlade na redovnoj sednici. Ukoliko predlozi budu usvojeni, oni se upućuju u skupštinsku proceduru.

Proces donošenja medijskih zakona podrazumevao je nekoliko javnih rasprava u različitim gradovima u Srbiji, a finalizacija predloga desila se na sastanku kome su prisustvovali i premijerka Ana Brnabić, šef misije OEBS-a u Srbiji Jan Bratu, ambasador Kraljevine Norveške, predstavnici novinarskih i medijskih udruženja i drugi.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.