Vanja Gajić među najboljim recitatorima u Srbiji

SREMSKI MIHALJEVCI – Učenica četvrtog razreda Osnovne škole „Dušan Jerković Uča“, Vanja Gajić iz Sremskih Mihaljevaca, jedna od osam najboljih recitatora u Vojvodini u mlađem uzrastu od prvog do četvrtog razreda, koja je ostvarila plasman na 54. Republičku smotru recitatora „Pesniče naroda mog“, 19. i 20. maja ove godine u Centru za kulturu u Valjevu.

Direktor pećinačkog Kulturnog centra Jovan Devrnja ističe da posle tačno deset godina opština Pećinci ponovo ima svog predstavnika na Republičkoj smotri recitatora i to u godini kada Kulturni centar obeležava 45 godina postojanja.

„Pre tačno deset godina našu opštinu je na ovoj najznačajnijoj manifestaciji u Srbiji koja neguje pisanu reč predstavljala Nikolina Božić iz Pećinaca, tada učenica šestog razreda, sa pesmom „Vragolije“ Branka Radičevića. Deceniju kasnije, ponovo smo se našli na kulturnoj mapi Srbije kada je recitatorstvo u pitanju, što samo potvrđuje da se i u manjim sredinama kakva je naša kriju veliki talenti.“ – istakao je Devrnja i dodao da će centralna ustanova kulture i pećinačka lokalna samouprava i dalje pružati punu podršku mladim talentima.

Desetogodišnja Vanja Gajić je sa pesmom „Stoja sa Osoja“ Danijele Kvas najpre prošla školsko takmičenje, zatim opštinsko u Pećincima, zonsko u Sremskoj Mitrovici i pokrajinsko u Sečnju, da bi se plasirala na najznačajniju recitatorsko takmičenje u Srbiji.

„Još kao sasvim mala sam zavolela poeziju. U školi sam imala sreću da mi učitelj bude neko ko nas je naučio da cenimo lepu reču i izražajno recitovanje. Prolazak kroz čak 4 kruga takmičenja za mene je bilo nezaboravno i dragoceno iskustvo. Srećna sam i ponosna što predstavljam opštinu i školu na ovako prestižnom takmičenju.“ – ističe jedna od najboljih recitatorki u Srbiji u svom uzrastu i dodaje da je joj tokom takmičenja pomoglo i to što je kao članica Dramske sekcije Kulturnog centra razvila tehniku glasa, popravila dikciju i zavolela scenu i javni nastup.

Vanjinom uspehu doprineo je i rad sa mentorkom, Majom Mirković, učiteljicom u Osnovnoj školi „Dušan Jerković Uča“.

„Recitatorstvo za decu predstavlja podsticaj da zavole lepu reč, da čitaju poeziju, razviju ljubav prema književnosti i neguju pravilnu dikciju. Sam uspeh koji smo postigli za mene kao mladu učiteljicu mnogo znači u daljem radu. Iako škola u Sremskim Mihaljevcima ima manji broj učenika, talentovane dece koja su se priključila dramsko-recitatorskoj sekciji koju vodim ne manjka.“ – kaže Mirković.

Vanjin nastup na Republičkoj smotri recitatora zakazan je za subotu 20. maj, a sam odlazak na takmičenje pomogla je Opština Pećinci.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: