Uzgajivači oprez: U Vršcu nema Afričke kuge svinja, ali je zaraza blizu

VRŠAC – Grad Vršac obaveštava građane da do sada na teritoriji Grada Vršca nije utvrđen nijedan slučaj zaraze Afričkom kugom svinja, ali apeluje da se poveća opreznost, jer je najbliže mesto gde je utvrđena zaraza kod domaćih svinja Banatski Karlovac.

„Zato je važno da sva poljoprivredna domaćinstva i farme koje uzgajaju svinje, redovno sprovode sve postupke dezinfekcije gazdinstava/farme, postavljanjem dezobarijera na ulasku u objekte gde se uzgajaju svinje, kao i da pravovremeno prijave nadležnim veterinarskim stanicama svaku promenu na svinjama. Brojno stanje svinja, takođe bi trebalo prijavljivati nadležnoj veterinarskoj stanici“, saopštava Grad Vršac.

U gradovima i opštinama, gde su, nažalost, već zabeleženi slučajevi zaraze Afričkom kugom svinja, u domaćinstvima i farmama, gde je bolest ustanovljena, odnosno zabeležena su uginuća, nad ostatkom svinja, izvršena je eutanazija, uz zapisnik Veterinarskog inspektora i odvagu tovarene mase uginulih svinja od strane nadležne Komunalne službe za poslove zoohigijene.

„U navedenim slučajevima, nadležno Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, izvršilo je plaćanje nastale štete vlasnicima po tržišnim cenama. Takođe, ovim putem želimo da upoznamo građane da su sve usluge Zoohigijene JKP „Drugi oktobar“ u Vršcu, potpuno besplatne za sve građane, kao i da se odnošenje uginulih životinja ne naplaćuje. Službu zoohigijene JKP „Drugi oktobar“ Vršac, možete kontaktirati pozivom na broj telefona 060/843-50-66″, saoštioje Grad Vršac.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.