Uz učešće 50 vinarija održan Banatski festival vina u Zrenjaninu

ZRENJANIN – U Gradskoj bašti juče je održan četvrti po redu Banatski festival vina koji je otvorio gradonačelnik Simo Salapura, u organizaciji Grada Zrenjanina, Turističke organizacije grada Zrenjanina i Kulturnog centra Zrenjanina, a uz podršku magazina “Vino & Fino”.

Na ovoj manifestaciji se predstavilo više od 50 vinarija, a u ponidu se našlo više od 100 vrsta vina.

Gradonačelnik je otvarajući manifestaciju istakao da je Banatski festival vina ispunio očekivanja i da je cilj organizatora da se svake godine podiže nivo, te da je zbog toga festival ove godine organizovan u prelepom ambijentu Gradske bašte.

“Ovde smo u novom ambijentu koji, verujem, može da dočara sve one ukuse koja daju vina Banata, ali i vina van granica naše zemlje. Posebnu dobrodošlicu želimo direktoru Agrarnog fonda Grada Trebinja, Veselinu Dutinu. Trebinje je poznato po vinima i mnogim lepim stvarima. Mi pokušavamo da kroz sličnu priču podržimo naše male vinare, jer, mi smo ovde na neki način i tradicionalno vezani za proizvodnju vina, posebno u našim naseljenim mestima i upravo kroz akciju „Da nam sela budu bliža“ i obilazak naseljenih mesta, naši su nam vinari „šapnuli“ da im treba podsticaj. U tom smislu Grad je raspisao konkurs za mala i srednja gazdinstva, gde mogu da konkurišu i naši vinari i damo im podsticajna sredstva da razvijamo i ovu granu i ujedno promovišemo naš grad i region – rekao je gradonačelnik.

Igor Luković, glavni i odgovorni urednik časopisa “Vino & Fino” ukazao je da je Zrenjanin grad u kome vinska kultura može da se razvije i da grad i okolina imaju potencijal za kvalitetna vina. Vinari, kazao je, ne moraju da kupuju grožđe sa plantaža iz drugih krajeva, jer su pokazali da već sada prave fenomenalna vina.

U okviru festivala proglašeni su i pobednici izbora za najbolja vina Banata u organizaciji lokalnog Kluba vina iz Zrenjanina, a priznanja im je uručio gradonačelnik Salapura.

Kako je rečeno, već tradicionlano, po deseti put, u organizaciji Kluba vina iz Zrenjanina, ove godine u Kaštelu Ečka održano je ocenjivanje za Najbolje vino Banata. Preko 80 uzoraka vina ocenjivalo je jedanaestoro iskusnih vinskih sudija, a među njima i sudije čuvenog Dekantera, zatim enolozi, profesori fakulteta, iskusni somelijeri.

Trofej za najbolje belo vino, u profesionalnoj konkurenciji, osvojio je beli Burgundac 2022. vinarije „Kepul“ iz Iđoša, a za najbolje crveno vino proglašen je Cabernet Sauvignon 2019. vinarije „Galot“ iz Banatskog Karlovca, dok je kao najbolji roze ocenjen – Randes Roze  2021. vinarije „Dragić“ iz Zrenjanina.

U kategoriji amaterskih vina, najbolje belo vino je  Cuvee Blanc 2022. garaže „Zvekić“ iz Zrenjanina, najbolje crveno vino Cabernet Franc 2022. vinara Ivana Uroševića, a najbolje roze vino u toj kategoriji je Kruna Klara 2022. vinarije „Dragan“.

Gosti su mogli da uživaju i u vinima i u razgovorima sa ljudima koji su ih stvorili, a uz dobru hranu i bogat muzički program, ljubitelji vina bili su u prilici da degustiraju vina iz Šumadije, Srema, Župe, Banata, Subotice i ostalih vinogorja Srbije, uz goste iz BiH, Severne Makedonije, Hrvatske, Rumunije i Slovenije, među kojima su i neka slavna imena, prave zvezde regionalne, ali i svetske vinske scene.

Posetiocima je predstavljena i selekcija autentičnih zalogaja sa geografskim poreklom u okviru 23. Banatskih vrednih ruku, manifestacije od značaja za grad Zrenjanin.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: