Usvojen predlog odluke o davanju saglasnosti na konačni Nacrt ugovora o JPP za obnovu lokalne putne infrastrukture na teritoriji Zrenjanina

ZRENJANIN – U Baroknoj sali Gradske kuće danas je održana 27. po redu sednica Skupštine grada Zrenjanina koju je vodio predsednik Čedomir Janjić.

U okviru prve tačke dnevnog reda odbornici su usvojili predlog odluke o prestanku odborničkog mandata Bojana Kostreša. Novi predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine podneo je ostavku na mesto odbornika, a samim tim i na mesto šefa odborničke grupe “Vojvođanski front – ujedinjeni za demokratski Zrenjanin” u Skupštini grada.

Najznačajnija tačka zasedanja ticala se Predloga Odluke o davanju saglasnosti na konačni Nacrt javnog ugovora za Postupak izbora privatnog partnera za realizaciju Projekta javno-privatnog partnerstva bez elemenata koncesije za realizaciju projekta finansiranja, izgradnje i održavanja lokalne putne infrastrukture na teritoriji grada Zrenjanina. Nakon što je saglasnost na predlog dalo Gradsko veće, ovu značajnu odluku potvrdila je i Skupština, nakon čega sledi potpisivanje ugovora sa ponuđačem – beogradskom firmom “Baumeister” d.o.o., koja će projekat realizovati sa članovima zajedničke ponude, preduzećima “Sremput” Ruma i “Vojvodina-Bačkaput” Novi Sad.

Komentarišući ovu odluku, zamenik gradonačelnika Saša Santovac rekao je da je Grad Zrenjanin poslednjih godina ulagao dosta sredstava u obnovu saobraćajnica i putne mreže, ali da i dalje predstoji obiman posao i mnogo aktivnosti u toj oblasti.

“Svesni smo da i značajna ulaganja, posebno u protekloj godini, nisu dovoljna, pa smo se opredelili ove godine, uz sredstva za koja konkurišemo kod Pokrajine i Republike, između ostalog i za nastavak radova na poslednjem kraku obilaznice, da prvenstveno ulažemo u izgradnju i rekonstrukciju lokalnih puteva. Da bi to realizovali u potrebnom obimu, morali smo da nađemo privatnog partnera. Ispoštovana je kompletna procedura i izabran izvođač, konzorcijum tri firme. Evidentirali smo 32 ulice u kojima uopšte nema asfalta, u skoro svim mesnim zajednicama, uključujući i naseljena mesta i za to smo izdvojili nekih 8,5 miliona evra, a takođe i iznos od oko 10 miliona evra, namenjen rekonstrukciji puteva. Grad Zrenjanin obavezao se da obezbedi građevinske dozvole, jer je vlasnik putne mreže, dok će izvođač izvesti radove, s jasnim ciljem da se Zrenjanin komunalno i infrastrukturno dalje razvija”- kazao je Santovac.

Gradonačelnik Simo Salapura je podsetio da je u toku 2022. godine, iz sredstava gradskog budžeta i eksternih izvora finansiranja, u obnovu i izgradnju putne mreže uloženo rekordnih 1,4 milijarde dinara. Kroz projekat javno-privatnog partnerstva, kako je objasnio, u roku od samo dve-tri sezone realizovaće se radovi na saobraćajnoj infrastrukturi koji bi se, u dosadašnjim uslovima finansiranja, izvodili u znatno dužem vremenskom periodu. Istovremeno, aktivnosti na tekućem održavanju saobraćajnica i dalje se odvijati u kontinuitetu, kao i do sada.

Skupština se bavila danas i razmatranjem nekoliko statutarnih i komunalnih odluka. U svetlu nabavke i stavljanja u funciju vozila “Skenkar”, izmenjena je i dopunjena Odluka o parkiranju vozila. Usvojen je predlog Odluke o izradi Izmena i dopuna Plana generalne regulacije “Dolja” u Zrenjaninu, kao i predlog Odluke o donošenju Izmena i dopuna Plana generalne regulacije “Bagljaš” u Zrenjaninu. Odgovarajućom odlukom, objekat nove školske sale u Mihajlovu dat je na upravljanje i korišćenje OŠ “Sonja Marinković”.

Usvojen je danas i Predlog Zaključka o donošenju Procene rizika od katastrofa za teritoriju grada Zrenjanina, strateški dokument koji se donosi u saglasnosti sa Zakonom o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama kojim je određeno da jedinica lokalne samouprave, u okviru svojih nadležnosti, u oblasti smanjenja rizika od katastrofa i upravljanja vanrednim situacijama izrađuje i donosi procenu rizika, po pribavljenoj saglasnosti Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: