Uskoro nova predstava u Narodnom pozorištu Subotica

SUBOTICA – U Narodnom pozorištu Subotica otpočeo je rad na pripremi praizvedbe teksta  „Sirota Mileva iz Bosne u našoj civilizaciji godine 1878.“ Albine Podgradske. To je najstarija štampana drama koju je na našem jeziku napisala žena.

Komad obrađuje temu otežane integracije izbeglica iz ratom zahvaćenih područja – iz perspektive dece i žena, a likovi, osim na srpskom, govore na mađarskom, romskom i slovačkom jeziku, što će se na sceni i čuti.

Foto: Narodno pozorište Subotica

U predstavi igraju glumci oba ansambla Narodnog pozorišta Subotica (Drame na srpskom i Drame na mađarskom jeziku), članice Dramske sekcije Dečjeg pozorišta, kao i predstavnici romske i slovačke zajednice. Režiju potpisuje Anđelka Nikolić, rediteljka koja zajedno sa Radivojem Dinulovićem dizajnira i scenski prostor. Kostimograf je Marko Marosiuk, koreografkinja Isidora Stanišić, dramaturškinja Rozi Brešćanski B., autor muzike Geza Kučera ml.,  a lektori Saša Latinović, Agneš Rafai Telečki i Stevan Nikolić.

Predstava nastaje u koprodukciji Seoskog kulturnog centra Markovac i Narodnog pozorišta Subotica, u saradnji sa Dečjim pozorištem Subotica i Edukativnim centrom Roma.

Realizaciju predstave podržava Vlada Švajcarske, u okviru projekta „Kultura za demokratiju“, koji sprovodi Hartefakt Fond.

Premijera je najavljena za 14. mart 2024. na sceni Jadran.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.